Sorry,you need to enable JavaScript to visit this website.
hamburger overlay

Mythes over diabetes ontmaskerd

 

Wie kent ze niet, die vergezochte “feiten” over diabetes? Tegenwoordig is het vaak lastig om zin en onzin van elkaar te onderscheiden, omdat we van alle kanten overstelpt worden door informatie. In dit artikel nemen we 8 van de meest voorkomende en hardnekkige mythes over diabetes onder de loep.

Mythe 1: Diabetes slaat een generatie over

Fout. Helaas maakt diabetes geen onderscheid. Een voorgeschiedenis van diabetes in de familie is eigenlijk zelfs een van de belangrijkste risicofactoren voor deze ziekte.

Mythe 2: Diabetes kan genezen worden

Fout. Er is geen genezing voor diabetes, maar de ziekte kan wel goed behandeld worden. Mensen met diabetes kunnen ook complicaties vermijden door een passende behandeling en een gezond leven.

Mythe 3: Alle mensen met overgewicht krijgen uiteindelijk type 2 diabetes

Fout. Overgewicht is een risicofactor voor diabetes, maar er zijn nog veel andere risicofactoren. Veel mensen met type 2 diabetes hebben een gezond gewicht en veel mensen met overgewicht krijgen nooit diabetes.

Mythe 4: Mensen met diabetes moeten voedingsproducten eten die speciaal voor hen ontwikkeld zijn

Fout. In het algemeen verschilt de voeding die voor mensen met diabetes wordt aanbevolen niet van de voeding die voor andere mensen wordt aanbevolen − dat wil zeggen: weinig zout, suiker en vet (vooral verzadigde en transvetten) en veel volle granen, groenten en fruit. Voedingsproducten die speciaal voor mensen met diabetes zijn ontwikkeld, zijn vaak duurder en bieden geen concrete voordelen als het gaat om controle van de bloedglucose.

Mythe 5: Mensen met diabetes mogen geen zoetigheid of chocolade eten

Fout. Mensen met diabetes mogen wel zoetigheid eten, maar, net als eigenlijk iedereen, wel met mate. Neem kleine porties en neem slechts af en toe zoete tussendoortjes en eet voornamelijk gezonde producten. Ook suikervervangers kunnen een goede manier zijn om de zin in zoet te stillen zonder de bloedglucosespiegels te verstoren.

Mythe 6: Mensen met diabetes hebben meer kans op verkoudheid, griep en andere ziektes

Fout. Het verdient wel aanbeveling dat mensen met diabetes zich laten vaccineren tegen griep, omdat griep, net als een verkoudheid, de bloedglucoseregulering kan beïnvloeden en complicaties kan veroorzaken.

Mythe 7: Als een arts je insuline voorschrijft dan is dat een teken dat je je type 2 diabetes niet voldoende onder controle hebt

Fout. Diabetes is doorgaans een aandoening die zich geleidelijk ontwikkelt. In de eerste stadia van type 2 diabetes kan je diabetes vaak behandeld worden met orale geneesmiddelen, maar na verloop van tijd zal het lichaam steeds minder insuline produceren, waardoor je uiteindelijk met insuline moet worden behandeld. In dat geval moet je de behandeling zien als een hulpmiddel en niet als een teken dat je hebt gefaald.

Mythe 8: Alle vetten moeten worden vermeden

Fout. Het lichaam heeft vetten nodig om goed te kunnen functioneren, zoals voor de spijsvertering en de opname van vitamines, vooral vitamine A, D, E en K. Als je de ophoping van vetweefsel op de dijen, heupen of buik wilt voorkomen, moet je het aantal calorieën en de portiegroottes beperken.

Wat is de conclusie?

De opkomst van internet en sociale media heeft mythes over diabetes in hoge mate bevorderd. Als je niet misleid wilt worden, blijf dan vooral kritisch over wat je hoort … en ga op zoek naar de feiten!

 

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang meer nieuws over diabetes.

References

 

Bron: American Diabetes Association, “Diabetes Myths”: http://www.diabetes.org/diabetes-basics/myths/. Geraadpleegd op 2 april 2014.

Related Articles