Sorry,you need to enable JavaScript to visit this website.
hamburger overlay

De symptomen van diabetes

 

Indien een persoon diabetes heeft, is het belangrijk dat hij/zij hier zo snel mogelijk van bewust is en hier iets aan doet. Anders ontwikkelt diabetes zich steeds verder en ontstaat er een steeds groter risico voor de gezondheid. Het is echter niet altijd even gemakkelijk om de symptomen van diabetes te herkennen. De klachten kunnen verschillen van persoon tot persoon en niet alle mensen die de symptomen hebben, hebben altijd diabetes. En waar diabetes type 1 meestal snel ontdekt wordt, ontstaan de symptomen van diabetes type 2 geleidelijk en vallen ze zo minder snel op. Maar wat zijn dan juist de symptomen?

Symptomen van diabetes type 1

Een persoon met diabetes type 1, heeft een tekort aan insuline, het hormoon dat de bloedsuikerspiegel regelt. Hierdoor zal een grote hoeveelheid suikers die zich in het bloed bevindt, niet meer verwerkt worden. Het lichaam zal dan proberen de glucose te verwijderen op een andere manier, zoals via de urine. Met als gevolg dat je dus vaker gaat plassen en ook meer dorst gaat krijgen, aangezien het lichaam ook meer vocht nodig heeft om de extra afvalstoffen af te voeren.

 

Het tekort aan insuline en teveel aan glucose heeft ook gevolgen voor de energie en het gewicht van een persoon. Aangezien de suikers in het bloed niet meer verwerkt en gebruikt kunnen worden als energiebron, kan je je al snel moe, futloos, misselijk en in het algemeen zeer beroerd voelen. Daarnaast zoekt het lichaam ook naar andere bronnen van energie in het lichaam. Vet en spierweefsel worden in de plaats gebruikt, waardoor de persoon vaak snel afvalt, zonder dat deze minder eet of er een andere duidelijke reden is. Veel honger hebben, of juist alle zin in eten verliezen gaat hiermee gepaard.

 

Een laatste symptoom dat niet zo snel doet denken aan diabetes, is een aantasting aan het zicht. Als je diabetes hebt, kan het zijn dat je slechter of wazig gaat zien. Dit komt omdat de bloedvaten in de ogen ook beschadigd kunnen geraken. Er ontstaan kleine littekens op de bloedvaten, met oogklachten als gevolg.

Symptomen van diabetes type 2

De symptomen van diabetes type 2 vertonen veel gelijkenissen met die van type 1. Een van de belangrijkste verschillen, is echter het feit dat bij diabetes type 2 de symptomen geleidelijk aan ontstaan. Waar men bij type 1 zich vaak echt ziek voelt en naar de huisarts stapt, kan men bij type 2 nog een hele tijd blijven rondlopen met de symptomen, omdat deze zich juist zo langzaam uiten. Wanneer de persoon dan uiteindelijk naar de dokter stapt, zijn de klachten dan ook vaak een mengeling van symptomen en gevolgen van diabetes type 2.

 

Symptomen die naast type 1 ook voorkomen bij type 2 zijn het regelmatig plassen, dorst hebben, het gevoel van moeheid en wazig, slecht of dubbelzien. Ook het gewichtsverlies is een terugkerend symptoom bij diabetes type 2, dat aanwezig blijft zelfs als men de aandoening al een lange tijd heeft.

 

Mensen met diabetes type 2 kunnen daarnaast ook last hebben van verwondingen die slecht genezen. Het bloed van een persoon met diabetes type 2 stolt immers langzamer. Deze Mensen hebben ook meer last van (terugkerende) infecties zoals een blaasontsteking en een verhoogd risico op longontstekingen.

 

Daarnaast kan men bij diabetes type 2 ook tintelingen of gevoelloosheid in de handen en voeten hebben. Dit betekent dat de zenuwen in deze lichaamsdelen zijn aangetast en minder goed functioneren. In combinatie met het eerdere symptoom waarbij wondjes slecht genezen, kan dit voor een situatie zorgen waarin de persoon bestaande wondjes niet meer goed aanvoelt en dus niet opmerkt, met een verhoogde kans op infectie als gevolg.

 

Een ander specifiek symptoom van diabetes type 2, is dat de adem naar aceton ruikt. Dit komt omdat ook bij diabetes type 2 het lichaam op zoek gaat naar andere energiebronnen. In dit geval is het specifiek door de verbranding van vetten in het lichaam dat men een zoet ruikende adem krijgt.

Verschillen en gelijkenissen in symptomen

Het is dus duidelijk dat er veel gelijkenissen tussen de symptomen van diabetes type 1 en type 2 zijn, zoals het plassen, dorst hebben, moeheid, misselijkheid en gewichtsverlies. Er zijn daarnaast ook een aantal verschillen, zoals het slechter genezen van wondjes, de aceton-ruikende adem en de gevoelloosheid in de ledematen. Het grootste verschil blijft echter het feit dat men bij diabetes type 1 van een meer acute vorm van de symptomen spreekt dan bij diabetes type 2, waar de symptomen zich veel langzamer uiten. Het is dus belangrijk om waakzaam te blijven voor deze symptomen en op tijd naar een zorgprofessional te stappen indien men last heeft van één of meerdere klachten.

 

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang meer nieuws over diabetes.