Reizen met diabetes
Diabetes maakt het plannen van een welverdiende vakantie ingewikkelder. Verandering van tijdschema, andere tijdzones, een verhoogde activiteit, een snelle hap onderweg of andere voeding kunnen je gezondheid beïnvloeden. Je wilt uiteraard op alles voorbereid zijn. Maar stress is niet nodig! We maken het gemakkelijk voor je met een overzicht van alles wat je nodig hebt op reis, ter land, ter zee of in de lucht.
Begin met een afspraak bij je zorgverlener
Als uw reis langer duurt en verder weg gaat, maak dan enkele weken voor vertrek een afspraak bij je arts of diabetesverpleegkundige. Stel hem/haar op de hoogte van je reisplannen en vraag of hij/zij adviezen heeft of problemen voorziet. Ga eventuele inentingen of extra voorschriften halen. Vraag om een brief waarin staat dat je diabetes hebt en wat je behandeling inhoudt. Die kan van pas komen bij veiligheidscontroles, in apotheken of bij andere zorgverleners die je nodig zou kunnen hebben als je op vakantie bent.
Vraag naar wat je nodig hebt
Bel je luchtvaart- of spoorwegmaatschappij of cruiseschip vooraf om te vragen of je ergens rekening mee moet houden en, indien u lang onderweg bent, of ze insuline gekoeld kunnen bewaren. Waarschijnlijk kunnen ze aan je behoeften voldoen.
Reis je naar het buitenland? Het is een goed idee om een aantal handige zinnetjes in de plaatselijke taal te leren (of tenminste op te schrijven), zoals “Ik heb diabetes” of “Waar is de kliniek of het ziekenhuis?”. Doe wat research en ga op zoek naar het adres van tenminste een kliniek of ziekenhuis in de omgeving van waar je op vakantie gaat waar ze je taal spreken of anders in ieder geval Engels kunnen spreken.
Als je vliegt, moet je al voordat je je koffer inpakt weten wat de richtlijnen zijn voor passagiers met diabetes. Op de meeste vliegvelden zijn de dingen die u nodig hebt – zoals je medicatie, insuline, spuiten, insulinepompen met alle benodigdheden, prikpennen, bloedglucosemeters en alle benodigdheden, en zelfs voedingsmiddelen voor de behandeling van lage bloedglucose – toegestaan, maar alles moet nog altijd door de veiligheidscontrole. Misschien hoef je voor op de luchthaven geen verklaring mee te nemen, maar als je er een bij je hebt dan kan dat helpen om eventuele vragen bij de screening te beantwoorden. Neem contact op met de luchthaven om te informeren of er nog andere specifieke, lokale beperkingen zijn waar je rekening mee moet houden.1
Probeer niet te zuinig te zijn bij het inpakken
Neem extra benodigdheden en medicatie mee. Hoe lang blijf je weg? Voeg een extra voorraad voor twee weken toe aan je stapel en je weet zeker dat je op alles bent voorbereid.
Als je vliegt of per trein reist dan heb je een handbagagekoffer of rugzak nodig. Alle (echt álle) geneesmiddelen, spuiten, meters, teststrips, pompbenodigdheden − alles wat je nodig hebt − moet je bij je houden. Dat is niet alleen handig, maar ook veiliger, omdat er in een bagageruimte meestal geen klimaatbeheersing is.
Lijstjes zijn belangrijk: de contactgegevens van je arts, alle medicatie die je gebruikt en instructies voor wat je nodig hebt in geval van nood.
Je bent waarschijnlijk al gewend om snacks, vruchtensap of glucosetabletten mee te nemen. Denk er alleen aan een extra voorraad mee te nemen.
Om veiligheidscontroles gemakkelijker te laten verlopen, moet je je testbenodigdheden, apparatuur en geneesmiddelen voor diabetes indien mogelijk in de oorspronkelijke verpakking bewaren en ervoor zorgen dat de etiketten duidelijk zichtbaar zijn.
Je zult misschien veel meer lopen dan normaal, dus pak extra schoenen en sokken in voor je vermoeide voeten.
Verandering van tijdzone
Als je naar het westen reist, wordt je reisdag langer. Als je naar het oosten reist, wordt je reisdag korter. Als je insuline of orale geneesmiddelen gebruikt, zal je onderweg naar uw bestemming waarschijnlijk je behandelingsschema moeten aanpassen, inclusief snacks en maaltijden. In het algemeen kan een langere dag betekenen dat je meer voedsel en meer medicatie nodig hebt, en een kortere dag kan betekenen dat je minder van beide nodig hebt.2 Mogelijk wil je daarom je bloedglucosespiegel vaker testen om zo dicht mogelijk bij je streefwaarde te blijven. Voordat je op reis gaat, kun je met je diabetesverpleegkundige of arts een plan maken voor de behandeling van je diabetes tijdens je reis.
Onderweg
Blijf niet te lang zitten wanneer je onderweg bent. Als het kan, moet je elk uur een paar minuten opstaan en stretchen of rondlopen.
Test je glucosespiegel vaker dan normaal. Je zult wellicht meer lopen en nieuw voedsel uitproberen, en deze veranderingen in je routine kunnen invloed hebben op je bloedglucose.
Over meer lichaamsbeweging gesproken: je moet extra goed op je voeten letten Controleer regelmatig of je blaren hebt. Als je voetproblemen hebt als gevolg van je diabetes, kunt je beter beschermende schoenen dragen op het strand of aan het zwembad.
Als je niet zeker weet wat er op je bord ligt of in je glas zit, vraag het dan gewoon. Het is belangrijk dat je weet hoeveel koolhydraten je eet.
Niet vergeten: draag altijd een medische identificatie, zodat andere mensen weten dat je diabetes hebt.
En tot slot: fijne vakantie!
References
1 Clinical Diabetes. Flying with Diabetes. Beschikbaar op: https://clinical.diabetesjournals.org/content/21/2/86.full Geraadpleegd op 30 juni 2015.
2 Diabetes UK. Travel. Beschikbaar op: https://www.diabetes.org.uk/FAQ/Travel-questions Geraadpleegd op 24 augustus 2015.