Lijst met Veel Gestelde Vragen
Wat kan ik doen om ervoor te zorgen dat ik op elk gewenst moment een test kan uitvoeren?
Als het niet mogelijk is om een test uit te voeren, worden therapeutische beslissingen wellicht met vertraging genomen, wat weer kan leiden tot ernstige medische problemen.
Er wordt dan ook met klem aangeraden om:
Een set reservebatterijen bij de hand te houden aangezien de levensduur van de batterijen kan schommelen onder invloed van factoren als temperatuur en de fabrikant van de batterijen.
Zorg dat u over een alternatieve testmethode beschikt. Een alternatieve testmethode kan bijvoorbeeld bestaan uit een reservemeter en meetstrips. Informeer bij uw zorgverlener of apotheker naar andere alternatieve methoden.
Als u nog vragen heeft, kan u altijd contact opnemen met de Accu-Chek Service via 0800 93 626 voor verdere ondersteuning.
Wat kan ik doen om ervoor te zorgen dat ik op elk gewenst moment een test kan uitvoeren?
Als het niet mogelijk is om een test uit te voeren, worden therapeutische beslissingen wellicht met vertraging genomen, wat weer kan leiden tot ernstige medische problemen.
Er wordt dan ook met klem aangeraden om:
Een set reservebatterijen bij de hand te houden aangezien de levensduur van de batterijen kan schommelen onder invloed van factoren als temperatuur en de fabrikant van de batterijen.
Zorg dat u over een alternatieve testmethode beschikt. Een alternatieve testmethode kan bijvoorbeeld bestaan uit een reservemeter en meetstrips. Informeer bij uw zorgverlener of apotheker naar andere alternatieve methoden.
Als u nog vragen heeft, kan u altijd contact opnemen met onze Accu-Chek Service via 0800 93 626 voor verdere ondersteuning.
Hoe kan ik de HbA1c waarde verlagen door de mySugr app te gebruiken?
Er is een observationele studie uitgevoerd met 440 actieve gebruikers van de mySugr app met diabetes type 1, met een gemiddelde HbA1c waarde boven 8% bij registratie. Na slechts één maand daalde de gemiddelde HbA1c van 9% naar gemiddeld 7,8%. Na 6 maanden was de HbA1c gedaald tot 7,7%.
Bron: Marcus Hompesch MD1, Klaudius Kalcher PhD2, Fredrik Debong3, Linda Morrow MD1 Published at ATTD Paris on February 15, 2017
1 ProSciento, Inc., Chula Vista, CA, USA, 2 Medical University of Vienna, Spitalgasse 23, 1090 Vienna, Austria, 3 mySugr GmbH, Schottenfeldgasse 69, 1070 Vienna, Austria
Blijven de gegevens bewaard in de meter nadat ik deze heb overgedragen naar de mySugr app?
Ja, de gegevens blijven nog steeds bewaard in de meter. In de meter kunnen tot 2000 resultaten worden bewaard. Eens er 2000 bloedglucoseresultaten in het geheugen zijn, zorgt het toevoegen van een nieuw resultaat ervoor dat het oudste verwijderd wordt uit het geheugen van de meter.
Kan ik eender welke smartphone gebruiken?
Alle smartphones met een standaard BLE (Bluetooth® Low Energy) – connectiviteit kunnen gebruikt worden. Smartphones met Android versie 4.4 of hoger en iOS versie 10.3 en hoger zijn compatibel.
Hoe dicht moeten de Accu-Chek Mobile® en de smartphone bij elkaar zijn opdat de gegevens overgedragen zouden worden?
Zorg ervoor dat de afstand tussen de meter en de smartphone minder dan 1 meter is.
Hoe vaak worden gegevens overgedragen?
Gegevens worden niet automatisch overgedragen. Gegevens worden enkel overgedragen op verzoek van de gebruiker, wanneer de aan/uit knop van de Accu-Chek Mobile® draadloze adapter ingedrukt is. Alle bewaarde resultaten die nog niet verzonden waren worden dan automatisch overgedragen naar de mySugr app.
Waarom heeft de Accu-Chek Mobile® draadloze adapter een extra batterij nodig?
De Accu-Chek Mobile® draadloze adapter heeft een extra batterij om ervoor te zorgen dat de batterijduur van de Accu-Chek Mobile® meter niet verkort wordt door de de draadloze overdracht van gegevens.
Kan ik de meter nog steeds bedienen met één hand?
Ja, dankzij het smalle ontwerpvan de Accu-Chek Mobile® draadloze adapter kan de Accu-Chek Mobile® meter nog steeds gemakkelijk met één hand bediend worden.
Blijft de Accu-Chek Mobile® draadloze adapter aan de meter bevestigd of moet ik deze verwijderen?
De Accu-Chek Mobile draadloze adapter kan aangesloten blijven op de USB poort van de Accu-Chek Mobile® meter.
Is de gegevensoverdracht via de micro-USB poort van de Accu-Chek Mobile® meter naar een computer nog steeds mogelijk?
Ja, de Accu-Chek Mobile® draadloze adapter kan op een eenvoudige manier verwijderd en teruggeplaatst worden. Gegevens kunnen nog steeds gedownload worden in de Accu-Chek Smart Pix software via een apparaatlezer of via een standaard micro-USB kabel of kunnen bekeken worden in de ‘PC ready’ rapporten van de Accu-Chek Mobile® meter.
Waarom is Bluetooth niet geïntegreerd in de meter?
We willen graag connectiviteit via Bluetooth aanbieden aan de reeds bestaande, grote groep gebruikers van Accu-Chek Mobile zonder dat zij een nieuwe meter moeten aankopen.
Waarom staat blauw voor "hoog" op de streefbereikindicator, terwijl blauw op meters zoals LifeScan voor "laag" staat?
Een te lage waarde is levensbedreigend voor mensen met diabetes. Bijgevolg werd er voor rood gekozen als de kleur die "gevaar" aangeeft.
Kan het streefbereik worden aangepast?
Ja, het streefbereik in de meter kan worden aangepast met behulp van de instellingen op de Accu-Chek Connect app, het Accu-Chek Connect Online systeem of Accu-Chek Smart Pix systeem.
Wat is het standaard streefbereik?
Voor het hoge-waardenbereik worden de richtlijnen van de International Diabetes Federation (IDF) gebruikt en voor de lage waarden zijn dat de richtlijnen van de American Diabetes Association (ADA). Binnen bereik: 70-160 mg/dL (3,9-8,9 mmol/L), onder de grens: 69-10 mg/dL (3,8-0,6 mmol/L), boven de grens: 161-600 mg/dL (9,0–33,3 mmol/L).
Waarom zou ik het Accu-Chek LinkAssist Plus inbrenghulp moeten gebruiken?
Het Accu-Chek LinkAssist Plus inbrenghulp zorgt ervoor dat de infusieset elke keer op een consistente manier wordt geplaatst. Het is een kwestie van voorkeur - u kunt uw set handmatig inbrengen of een inbrenghulp gebruiken.
Waarom is het Accu-Chek LinkAssist Plus inbrenghulp zo groot?
We hebben het Accu-Chek LinkAssist Plus inbrenghulp ontworpen voor een brede groep gebruikers. Sommige mensen hebben moeite met het omgaan met infusiesets of een beperkt gezichtsvermogen. Anderen geven de voorkeur aan infusie op moeilijk te bereiken inbrengplaatsen.
Wie kunnen het Accu-Chek LinkAssist Plus inbrenghulp gebruiken?
Het Accu-Chek LinkAssist Plus inbrenghulp is speciaal ontworpen voor iedereen die de voorkeur geeft aan automatisch inbrengen. Hierdoor wordt de canule telkens consistent geplaatst en kunt u zelfs bij moeilijk te bereiken inbrengplaatsen komen.
Welke infusiesets werken met het Accu-Chek LinkAssist Plus inbrenghulp?
Het Accu-Chek LinkAssist Plus inbrenghulp is speciaal ontworpen voor het automatisch inbrengen van de Accu-Chek Insight Flex infusieset.
Kan ik het Accu-Chek LinkAssist Plus inbrenghulp met slechts één hand activeren?
Ja. Hierdoor kunt u ook bij moeilijk bereikbare inbrengplaatsen komen.
Hoe moet ik het Accu-Chek LinkAssist Plus inbrenghulp afvoeren?
Gooi het instrument weg in de vuilnisemmer of andere geschikte afvalbak.
Hoe moet ik het Accu-Chek LinkAssist Plus inbrenghulp reinigen?
Desinfecteer indien nodig de buitenkant van het Accu-Chek LinkAssist Plus inbrenghulp met een standaard desinfecteermiddel (bv. 70% isopropanol) en laat het drogen. Het inbrenghulp mag niet in het reinigingsmiddel worden ondergedompeld.
Moet ik mijn huid plooien voor het inbrengen van het Accu-Chek LinkAssist Plus inbrenghulp?
Nee, dat is niet nodig.
Moet ik eerst een professionele training hebben gehad voordat ik het Accu-Chek LinkAssist Plus inbrenghulp kan gebruiken?
Zorgverleners en diabetesverpleegkundigen kunnen een waardevolle bron van informatie en training zijn. U hoeft echter niet eerst een professionele training te volgen. U zult het Accu-Chek LinkAssist Plus inbrenghulp gemakkelijk in gebruik vinden. Volg gewoon de instructies in de verpakking.
Kan het Accu-Chek LinkAssist Plus inbrenghulp door meer dan één persoon worden gebruikt?
Nee. Het Accu-Chek LinkAssist Plus inbrenghulp is speciaal ontworpen voor gebruik door één persoon. Het mag niet door meerdere personen worden gebruikt.
Geeft de Accu-Chek Mobile meter een melding wanneer de testen zijn verlopen?
De Accu-Chek Mobile meter controleert de geldigheid van de testcassette. Wanneer een van de beide data - gebruiksduur of houdbaarheidsdatum - is overschreden, kunt u met deze testcassette geen metingen meer uitvoeren. Wanneer je een meting doet en de geldigheid van de cassette verloopt binnenkort of is al verlopen, dan waarschuwt de meter je. De eerste melding verschijnt 10 dagen voor de geldigheid van de cassette verloopt, de volgende 5, 2 en 1 dag(en) voor de verloopdatum. Wanneer de geldigheid van de testcassette is verlopen, verschijnt een bericht op de display dat de cassette is verlopen en word je gevraagd een nieuwe cassette te plaatsen.
Wat is het testprincipe van het Accu-Chek Mobile systeem?
Het Accu-Chek Mobile systeem bepaalt de glucoseconcentraties in vers capillair bloed door reflectiefotometrie.
Hoe weet ik waar de slangverbinding zich bevindt op de infusieset?
De kant waar er een verlengde zelfklevende achterkant is leidt u naar de plaats van de slangverbinding voor de Accu-Chek FlexLink. En voor de Accu-Chek Insight Flex, is er een tekening op de zelfklevend achterkant die aanduid van welke richting de slangverbinding komt .
Welke insulinepomp is geschikt voor mijn infusieset?
De Accu-Chek Insight Tender en de Accu-Chek Insight Flex infusieset hebben een aansluiting die speciaal is ontwikkeld voor de Accu-Chek Insight insulinepomp. Deze is niet compatibel met luer-lock-aansluitingen.
Hoe zorg ik ervoor dat mijn infusieset in de zomer blijft plakken?
Watersporten en zware transpiratie kunnen invloed hebben op de pleister van de infusieset - probeer een pleister van extra waterdoorlatend materiaal (zoals Tegaderm™ of Opsite™ IV3000™) voor extra zekerheid op de infusieplaats. Sandwichtechniek: reinig de huid met een removerdoekje, laat drogen, breng een steriel verband aan, plaats de set in het verband en bedek de set met een tweede steriel verband om de infusieset te ''sandwichen''.
Ik heb een actieve levensstijl en ben altijd op pad. Kan ik met de insulinepomp nog steeds al mijn favoriete activiteiten doen?
De Accu-Chek-infusieset is afkoppelbaar, waardoor u vrij bent om uw insulinepomp tijdens uw activiteiten af te koppelen. Bespreek met uw arts hoe lang u de insulinepomp tijdens het sporten of een dagje aan het strand mag afkoppelen.
Wat kan ik doen aan pijn op de infusieplaats?
Pijn op de infusieplaats kan erop wijzen dat u een set gebruikt die niet op de juiste diepte voor en/of hoek bij u doordringt (dit geldt speciaal voor kinderen of dunne mensen). Bespreek met uw arts of u kunt overstappen naar een andere naald of canulelengte en/of -hoek.
Hoe vaak moet ik mijn infusieset vervangen?
Om de infusieplaatsen vrij van infectie te houden, bevelen we bij stalen naaldensets aan dat ten minste iedere 48 uur van plaats wordt gewisseld en bij zachte canulesets iedere 72 uur. Het is belangrijk dat u uw bloedglucosewaarde altijd 1-3 uur na het aanbrengen van een nieuwe set test om er zeker van te zijn dat de set goed werkt.
Is het dragen van een infusieset pijnlijk?
Het kan zijn dat u een kleine prik voelt als u de set inbrengt, maar veel mensen vinden het inbrengen van een infusieset prettiger dan injecties.
Kan mijn infusieset een allergische reactie teweegbrengen?
Het gebruik van hypoallergene materialen heeft een hoge prioriteit bij Roche. Onze infusiesets zijn latex- en pvc-vrij. Bovendien worden zo min mogelijk lijmen en oplosmiddelen gebruikt. De zelfklevende pleister is daarnaast speciaal ontworpen om de onderliggende huid te laten ademen. Allergische reacties zijn desondanks nooit volledig uit te sluiten. Soms ontstaan ze plotseling, zelfs als het product al jaren wordt gebruikt.
Mocht u last hebben van een allergische reactie, vraag uw arts dan om producten waarmee u op een comfortabele manier uw therapie kunt voortzetten.
Bevatten de Accu-Chek infusiesets weekmakers?
Een aantal van onze consumentenproducten en oppervlaktematerialen bevat weekmakers, zogenaamde plastificeermiddelen, om het materiaal flexibel te maken. Van deze materialen is bekend dat ze een allergische reactie teweeg kunnen brengen of zelfs kankerverwekkend kunnen zijn. De weekmakers worden meestal gebruikt in PVC. Omdat de Accu-Chek-infusiesets PVC-vrij zijn , kunnen we plastificeermiddelen, met name DEHP [bis(2-ethylhexyl)ftalaat] en DBP [dibutylftalaat] uitsluiten.
Bij welke hoogtes boven zeeniveau kan de Accu-Chek Spirit Combo pomp worden gebruikt?
De barometerdruk wanneer de pomp in werking is, is 50 tot 106 kPa (500 tot 1060 mbar). Dat betekent dat het theoretisch toegestane hoogtebereik voor de Accu-Chek Spirit Combo insulinepomp 5.643 tot -360 meter is.
Wat is occlusiedetectie?
Een vroegtijdige occlusiedetectie is een belangrijke factor voor een veilige en effectieve insulinepomptherapie.
Een occlusie is een onverwachte gebeurtenis waarbij de insulinestroom van een pomp in het subcutane weefsel wordt geblokkeerd.
De patiënt is zich er doorgaans niet van bewust dat er een occlusie is opgetreden.
Vanwege de gemiste insuline kan een storing vaak leiden tot verhoogde bG waarden. Wanneer die niet ontdekt worden, kan dit hyperglycemie of ketose tot gevolg hebben met het risico op het ontwikkelen van een levensbedreigende diabetische ketoacidose (DKA).1
Het Accu-Chek Combo systeem heeft een snellere occlusiedetectie waardoor de ernst van hyperglycemie en het risico op ketoacidose door occlusies kan worden beperkt.
1. Guilhem, I. et al., Technical risks with subcutaneous insulin infusion. Diabetes Metab 2006, Vol. 32, p. 279 – 284.
Kan ik de insulinepomp dragen bij het vliegen / in het vliegtuig?
De Accu-Chek Spirit Combo insulinepomp kan in het vliegtuig worden gedragen. Er moet echter wel met een aantal aspecten rekening worden gehouden:
Koppel uw infusieset af tijdens het opstijgen en landen. Snelle en extreme veranderingen in de luchtdruk, bijvoorbeeld als een vliegtuig opstijgt of landt, kunnen de insulinetoevoer beïnvloeden, zeker als er luchtbellen zijn in de ampul of de slang.
Schakel de Bluetooth® verbinding tussen de pomp en meter uit, zodat u voldoet aan de veiligheidsinstructies bij het vliegen.
Waar kan ik mijn insulinepomp dragen zodat mensen die niet zien?
Er zijn veel accessoires waarmee u de pomp verborgen kunt houden. Voor vrouwen is een bh-zakje een populaire optie. Het zakje kan aan de zijkant van de bh worden bevestigd en de pomp hangt onder de arm. Dit insulinepompzakje is een prima oplossing voor formele kleding, zomerjurken en tanktops. Er zijn ook speciale zakjes voor op de dij en arm. Sommige vrouwen doen de pomp gewoon in een babysokje en stoppen dat dan aan de voor- of zijkant van hun bh of spelden het vast aan hun kleding.
Het Bluetooth® woordmerk en de Bluetooth logo's zijn geregistreerde handelsmerken van Bluetooth SIG, Inc. en worden door Roche in licentie gebruikt.
Wat voor soort insuline moet er met een pomp worden gebruikt?
Uw zorgverlener schrijft de insuline voor die voor u geschikt is. Een insulinepomp zorgt voor een continue toediening van snelwerkende insuline, dus langwerkende insuline is niet nodig. Omdat snelwerkende insuline een beter voorspelbare absorptie heeft dan insuline met een gemiddelde of lange werking, kunnen uw bloedglucosewaarden beter worden gereguleerd.
Hoe voelt het om 24 uur per dag een pomp te dragen?
De insulinepompen van tegenwoordig zijn ongeveer zo groot als een mobiele telefoon en wegen rond de 100 gram. Overdag kunt u de pomp aan de tailleband van uw kleding bevestigen of in een broek- of jaszak stoppen. Sommige vrouwen dragen de pomp zelfs in hun bh. 's Nachts hebt u ook verschillende keuzes. Sommige mensen klippen de pomp vast aan hun pyjama, anderen stoppen de pomp in een hoesje of onder hun kussen. Veel mensen leggen de pomp gewoon naast zich neer.
Wat is een insulinepomp?
Een insulinepomp levert continu insuline onder het huidoppervlak. Een insulinepomp wordt ook wel aangeduid met continue subcutane insuline-infusie of CSII. Een pomp draagt ertoe bij dat bloedglucosewaarden zo normaal mogelijk worden gehouden. Een baanbrekende wetenschappelijke studie heeft aangetoond dat het onderhouden van bloedglucosewaarden op zo normaal mogelijke niveaus de kans op complicaties door diabetes aanzienlijk verkleint.1
1Diabetes Control and Complications Trial Research Group. The effect of intensive treatment of diabetes on the development and progression of long-term complications in insulin-dependent diabetes mellitus. New Engl J Med. 1993;329:977-986.
Wat is een bolus?
De hoeveelheid insuline die wordt toegediend (in aanvulling op uw basale dosering) om de inname van voedsel en hoge bloedglucosewaarden te corrigeren. De bolusdosering wordt bepaald door uw arts of zorgverlener.
Wat is een basale dosering?
Dat is de hoeveelheid insuline die per uur nodig is om te voldoen aan uw basale insulinebehoeften, los van maaltijden. Bij insulinepomptherapie wordt uw basale dosering bepaald door uw arts of team van zorgverleners. De dosering kan worden aangepast om aan uw individuele fysiologische behoeften gedurende de dag te voldoen. Uw basale dosering wordt toegediend via uw insulinepomp volgens de curve van uw persoonlijke basale profiel of profielen.
Als ik een insulinepomp gebruik, reguleer ik dan automatisch mijn bloedglucosewaarde?
Voor een goed of nauwkeurig reguleren is een uitgebalanceerde aanpak nodig. Insulinepompen kunnen zeker helpen bij het reguleren van uw bloedglucosewaarde, maar goed eten, uw bloedglucose controleren en regelmatig lichaamsbeweging zijn even belangrijk. De insulinepomp zorgt niet voor uw diabetes - dat doet u zelf.
Hoe veilig zijn insulinepompen?
Insulinepompen zijn bewezen veilig. Ze worden wereldwijd al jarenlang gebruikt door honderdduizenden mensen. Door de technologie van tegenwoordig zijn ze alleen maar beter geworden. De Accu-Chek Spirit Combo insulinepomp bijvoorbeeld voert dagelijks 9 miljoen veiligheidscontroles uit.
Wat kosten de accessoires?
In België, insulinepomptherapie wordt volledig terugbetaald als je aan bepaalde criteria voldoet. Neem contact op met uw diabetes team voor meer informatie.
Hoe lang zijn insulinepompen al beschikbaar?
Insulinepompen zijn al tientallen jaren beschikbaar. De insulinepompen van tegenwoordig zijn echter veel geavanceerder dan eerdere modellen. Bij moderne pompen wordt de nieuwste microprocessortechnologie gebruikt om de insulinetoediening te reguleren en zijn er veiligheidscontroles ingebouwd. De Accu-Chek Spirit Combo insulinepomp bijvoorbeeld voert dagelijks 9 miljoen veiligheidscontroles uit.
Hoe lang duurt het om te wennen aan een insulinepomp?
Dit wordt bepaald door drie factoren:
Hoe goed u op de hoogte bent van diabeteszorg
Hoe goed u op de hoogte bent van insulinepomptherapie
Hoe goed u de pomp bedient
Inzicht in diabeteszorg heeft betrekking op de basisprincipes van voeding, activiteit en medicatie. Als u ervaring hebt met diabeteszorg kent u deze principes waarschijnlijk al. Als u nog niet bekend bent met diabetes kunt u een voorlichtingsbijeenkomst bijwonen bij u in de buurt - vraag uw zorgverlener om informatie hierover.
Inzicht in insulinepomptherapie houdt een trainingssessie met een diabetesverpleegkundige in en een persoonlijk therapieplan.
Het leren omgaan met de pomp vergt training en oefening. Roche Diabetes Care biedt een uitgebreid trainingsprogramma waarbij gebruik wordt gemaakt van een online of traditioneel werkboek met een gecertificeerde trainer. De training bestaat uit individuele leermodules die u in uw eigen tempo kunt volgen. Daarnaast bieden we handboeken over insulinepompen en boeken voor insulinepompgebruikers.
Hoe kom ik in contact met andere insulinepompgebruikers?
Er zijn verschillende manieren om andere insulinepompgebruikers te vinden. Vraag uw team van zorgverleners naar pompgroepen of pompgebruikers met wie u kunt praten over uw ervaringen. Het internet is ook een waardevolle bron om in contact te komen met pompgebruikers.
Is het dragen van een infusieset pijnlijk?
Het kan zijn dat u een kleine prik voelt als u de set inbrengt, maar veel mensen vinden het inbrengen van een infusieset prettiger dan injecties. Als de set eenmaal onder de huid is aangebracht, vergeten veel mensen dat ze die dragen.
Werkt een insulinepomp beter dan injecties?
Een insulinepomp kan om meerdere redenen voordelen bieden ten opzichte van dagelijkse injecties - het grootste voordeel is dat een pomp veel meer mogelijkheden biedt om diabetes te beheren en reguleren. De insulinepomp biedt een continue insulinetoevoer, waardoor ongewenste variatie in insulinewerking die u kunt hebben met meerdere injecties, wordt beperkt. De pomp geeft u ook een precieze insulinedosering op basis van uw huidige behoeften - zelfs als die behoeften veranderen.
Ondanks de voordelen van het gebruik van een insulinepomp is het succes ervan echter nog steeds afhankelijk van hoe goed u voor uzelf zorgt. Goed eten, actief blijven en uw bloedglucose regelmatig testen zijn allemaal belangrijke aspecten voor het optimaliseren van uw gezondheid. Als iemand zich inzet voor een betere gezondheid en wordt ondersteund door een ervaren team van zorgverleners, kan insulinepomptherapie het beheren van diabetes een stuk gemakkelijker en flexibeler maken dan ooit tevoren.
Heb ik nog steeds een naald nodig met de infusieset en zo ja, hoe wordt die gedragen?
Een insulinepomp zit aan u vast met een infusieset. Afhankelijk van het ontwerp heeft een infusieset een stalen of een zachte canule. Bij een zachte infusieset wordt de canule ingebracht met een geleidingsnaald die meteen na het inbrengen wordt verwijderd. Afhankelijk van het ontwerp van de infusieset kan de canule worden geplaatst bij een inbrenghoek van 90° of bij een hoek van 20-45° ten opzichte van het huidoppervlak. Een infusieset wordt doorgaans elke 2 (staal) of 3 (teflon) dagen verwisseld.
U kunt de infusieset in de onderbuik inbrengen. De meeste insulinepompgebruikers wisselen van plek in hun onderbuik, aangezien deze zone de beste opname biedt. Overleg met uw zorgverlener om te informeren of andere inbrengplaatsen voor u geschikt zijn. Moderne infusiesets zijn comfortabel en gemakkelijk in gebruik en er is een geschikt model voor praktisch elke insulinepompgebruiker.
Accu-Chek Combo infusiesets
Accu-Chek Rapid-D Link
Accu-Chek TenderLink
Accu-Chek FlexLink and Accu-Chek LinkAssist
Heb ik een operatie nodig?
Nee. Insulinepompen worden buiten het lichaam gedragen. Er is geen operatie of invasieve procedure nodig en de pomp kan zo nodig worden afgekoppeld.
Welke andere accessoires heb ik behalve een pomp en insuline nodig voor de insulinepomptherapie?
U hebt infusiesets nodig (de slangen en aansluitingen om de pomp aan uw lichaam te koppelen), ampullen voor de insuline, adapters (die de ampullen aan de infusieset koppelen), batterijen, batterijdeksels en benodigdheden voor het testen van uw bloedglucose.
Wat gebeurt er als mijn Accu-Chek Aviva Combo meter verloren raakt, gestolen wordt of kapot gaat?
De meter heeft een garantie tegen defecten in materialen en productiefouten, afhankelijk van het land waar de meter is gekocht. Als uw meter het niet goed doet vanwege onoplettendheid of als u uw meter kwijtraakt of als die gestolen wordt kunt u een nieuwe meter kopen.
Wat gebeurt er als ik mijn Accu-Chek Aviva Combo meter thuis vergeet?
De Accu-Chek Spirit Combo insulinepomp is volledig functioneel zonder de meter en kan handmatig worden bediend.
Welke bloedglucosemeters kunnen worden gekoppeld aan de Accu-Chek Spirit Combo insulinepomp?
U kunt de Accu-Chek Aviva Combo meter alleen koppelen aan uw Accu-Chek Spirit Combo insulinepomp.
Kan ik gebruik maken van het Accu-Chek Combo systeem als ik door de scanner op een luchthaven loop of een volledige lichaamsscan krijg?
De Accu-Chek Spirit Combo pomp is zo ontworpen dat er voor de gebruiker geen risico is om die te dragen bij die statische velden. Als er een magnetische storing is, krijgt de gebruiker van de pomp een hoorbare en voelbare waarschuwing (piepen en trillen) en een elektronische foutmelding ''E7''. Bij deze veilige modus stopt de toediening van insuline onmiddellijk. Als de fout is bevestigd, kan de pomp opnieuw worden opgestart door de patiënt.
Een sterk magnetisch veld zou theoretisch een permanente schade van de pomp tot gevolg kunnen hebben, maar voor zover bij ons bekend is dit nog nooit voorgekomen.
Kan ik het Accu-Chek Combo systeem gebruiken als ik een MRI onderga of als er röntgenfoto's worden gemaakt?
Nee. U mag uw insulinepomp nooit in de buurt van elektromagnetische velden zoals röntgen, computergestuurde tomografie (CT) of MRI gebruiken. Koppel uw pomp af en laat deze buiten de behandelruimte. Als u zich niet aan deze instructies houdt, kan uw pomp schade oplopen en niet meer werken.
Kan ik het Bluetooth® signaal aan boord van een vliegtuig gebruiken? Hoe schakel ik het uit?
Net zoals alle andere elektronische communicatieapparatuur moet de Bluetooth® optie voor de pomp en de meter van het Accu-Chek Combo systeem worden uitgeschakeld als de luchtvaartmaatschappij dit voorschrijft. Als Bluetooth® is uitgeschakeld, kan de Accu-Chek Spirit Combo-insulinepomp onafhankelijk van de Accu-Chek Aviva Combo meter bediend worden.
Voor het uitschakelen van Bluetooth® optie gaat u in het menu naar de Bluetooth® instellingen van de Accu-Chek Spirit Combo insulinepomp. Op de Accu-Chek Aviva Combo meter gaat u naar het menu Instellingen, daarna naar Meter en dan naar Bluetooth®. Volg de instructies op het scherm op.
Kan ik een pomp lenen als ik op reis ga?
Ja. Als u naar het buitenland reist, kunt u in aanmerking komen voor een leenpomp. In noodgevallen kunt u meestal binnen 24 uur een vervangingspomp krijgen. Bel de Accu-Chek Service voor meer informatie.
Is het Accu-Chek Combo systeem waterproof?
De Accu-Chek Spirit Combo insulinepomp kan tegen kort onbedoeld contact met water zoals regen, waterspatten of onbedoeld nat worden. Voordat u een bad neemt, in een whirlpool stapt, doucht of gaat zwemmen moet u uw pomp afkoppelen en verwijderen. Uw Accu-Chek Aviva Combo meter is niet waterproof en moet te allen tijde droog blijven.
Als ik mijn Accu-Chek Aviva Combo meter kwijtraak, kan ik dan een vervangende meter aankoppelen?
Absoluut. U kunt gemakkelijk een nieuwe vervangende Accu-Chek Aviva Combo meter op uw pomp aansluiten.
Hoe vaak moeten het batterijdeksel en de adapter worden vervangen?
Voor een veilige insulinepomptherapie moeten de adapter en het batterijdeksel van de Accu-Chek Spirit Combo elke twee maanden worden vervangen.
Wat voor batterijen worden er gebruikt met de Accu-Chek Aviva Combo meter?
De Accu-Chek Aviva Combo meter gebruikt 3 AAA (1,5V) alkalinebatterijen.
Hoe lang gaat de batterij mee?
De levensduur van de batterij is afhankelijk van het gebruik van de Accu-Chek Spirit Combo insulinepomp, inclusief de dagelijkse insulinebehoeften, de frequentie van toediening en het gebruik van de achtergrondverlichting.
Bijvoorbeeld:
Bij een standaard gebruik van 50 eenheden/dag van U100-insuline en een normale bedieningstemperatuur (23 °C ±2 °C) is de levensduur van een batterij ongeveer:
Alkaline: 70 dagen met Bluetooth® uit of 30 dagen met Bluetooth® aan
Lithium: 200 dagen met Bluetooth® uit of 80 dagen met Bluetooth® aan
NiMH: 100 dagen met Bluetooth® uit of 40 dagen met Bluetooth® aan
Wat voor batterijen worden er gebruikt met de Accu-Chek Spirit Combo insulinepomp?
De Accu-Chek Spirit Combo insulinepomp gebruikt 1 AA batterij (LR6 1,5 V AA alkaline, FR6 1,5 V AA lithium of 1,2 V oplaadbare NiMH HR6 AA). U moet het juiste batterijtype bij de instelling van de insulinepomp selecteren wanneer u uw batterij vervangt.
Gebruik GEEN koolzinkbatterijen, nikkel-cadmiumbatterijen (NiCd) of batterijen voor intensief gebruik.
Moet ik de Accu-Chek Aviva Combo meter van een code voorzien?
De Accu-Chek Aviva Combo meter biedt de mogelijkheid van een eenvoudige eenmalige codering. Op de rode en witte teststripverpakking zit een zwarte codesleutel. Uw meter heeft al een ingevoegde zwarte codesleutel. Laat die gewoon zitten. Uw meter is al gecodeerd.
Welke teststrips gebruikt de Accu-Chek Aviva Combo meter?
De Accu-Chek Aviva Combo meter gebruikt Accu-Chek Aviva teststrips.
Welke soorten insuline kan ik gebruiken met de Accu-Chek Spirit Combo-insulinepomp?
U kunt snelwerkende U100 insuline gebruiken.
Zijn er voorgevulde ampullen voor de Accu-Chek Spirit Combo insulinepomp?
Nee. De Accu-Chek Spirit Combo insulinepomp maakt gebruik van een steriele 3,15 mL plastic ampul voor eenmalig gebruik. Dit biedt u de flexibiliteit om het merk U100 insuline van eigen voorkeur te kiezen.
Welke software kan ik gebruiken om gegevens te downloaden voor mijn Accu-Chek Combo systeem?
Het systeem is compatibel met de Accu-Chek Smart Pix lezer, de Accu-Chek 360° configuration software en het telemonitoring systeem emminens® eConecta.
Hoe configureer ik de Accu-Chek Spirit Combo insulinepomp?
U kunt de Accu-Chek Spirit Combo insulinepomp handmatig configureren of met behulp van een pc en de Accu-Chek 360° configuratiesoftware voor de insulinepomp.
Kan de Accu-Chek Spirit Combo insulinepomp communiceren met twee bloedglucosemeters?
Nee. Uw Accu-Chek Spirit Combo insulinepomp kan worden gekoppeld aan een Accu-Chek Aviva Combo meter en alleen die twee apparaten kunnen met elkaar communiceren. Om veiligheidsredenen is het ook niet mogelijk om meer dan één Accu-Chek Aviva Combo meter aan uw insulinepomp te koppelen.
Kan ik de insulinepomp of meter apart gebruiken?
Hoewel het Accu-Chek Combo systeem is ontworpen om als systeem te worden gebruikt voor optimaal profijt, kunnen beide producten naar behoefte als standalone apparaten worden gebruikt.
Worden de apparaten als set geleverd of zijn ze apart beschikbaar?
U hebt het meeste profijt als u de pomp en de meter samen gebruikt. De pomp kan ook als apart apparaat worden gebruikt. Alle functies, behalve logboek/grafieken en bolusadvies, zijn op de pomp zelf beschikbaar. In een aantal landen wordt de pomp als standalone apparaat aangeboden.
Hoe werkt de boluscalculator?
De boluscalculator doet een aanbeveling voor het aantal toe te dienen insuline-eenheden op basis van uw bloedglucosewaarde, koolhydraatinname en uw persoonlijke instellingen, zoals uw koolhydratenfactor.
Wat gebeurt er als mijn pomp een waarschuwing toont, maar als ik mijn pomp draag op een plek die ik niet kan zien?
Wanneer er een waarschuwing wordt gezonden naar de pompdisplay, zal de pomp u waarschuwen door te trillen en een akoestisch signaal af te geven. De waarschuwing wordt ook weergegeven op de Accu-Chek Aviva Combo meter, dus u hoeft geen toegang tot de pomp te hebben om de waarschuwing te zien en gepaste actie te ondernemen.
Wat is het communicatiebereik tussen de Accu-Chek Spirit Combo insulinepomp en de Accu-Chek Aviva Combo meter?
Ongeveer 2 meter. Als de pomp is begonnen met het toedienen van een bolus en buiten het communicatiebereik komt, wordt de bolusdosering afgerond.
Hoe communiceren de insulinepomp en de diabetesmanager met elkaar?
De pomp en de meter maken gebruik van draadloze Bluetooth® technologie, een internationale communicatiestandaard. Deze technologie maakt veilige communicatie mogelijk tussen intelligente elektronische apparaten via draadloze verbindingen op korte afstand.
Wat zijn de voordelen van het Accu-Chek Combo systeem?
Het Accu-Chek Combo systeem bestaat uit de Accu-Chek Spirit Combo insulinepomp en de Accu-Chek Aviva Combo diabetesmanager. Het systeem test bloedglucose, geeft bolusadvies, bedient de pomp op afstand en heeft uitgebreide gegevensbeheerfuncties. Het systeem is discreet, instelbaar op uw eigen behoeften en gemakkelijk in het gebruik.
Hoe kan ik weten welke versie van de Accu-Chek Smart Pix uitleesapparaat Ik gebruik?
Zodra de Accu-Chek Smart Pix is aangesloten en werkt, kan je de informatie over de versie vinden in de linkerbovenhoek van het scherm.
Hoe kan ik updates downloaden voor Accu-Chek Smart Pix?
Wanneer er updates beschikbaar zijn, kan je deze downloaden via de Accu-Chek Smart Pix pagina op onze website
Wat als ik geen foutmelding krijg, maar het apparaat werkt niet?
Als het Accu Chek Smart Pix uitleesapparaat niet als “drive” op uw scherm verschijnt
Controleer of de blauwe LED lamp vooraan is opgelicht.
Controleer of je computer en het besturingssysteem voldoen aan de systeemvereisten voor het Accu-Chek Smart Pix systeem.
Controleer of de USB kabel goed is aangesloten en op de juiste ingang van je computer is aangesloten.
Als het Accu-Chek Smart Pix uitleesapparaat nog steeds niet als een “drive” wordt herkend, sluit het apparaat dan aan op een andere USB ingang.
Als het Accu-Chek Smart Pix uitleesapparaat geen signalen uitzendt naar het scherm en als de bovenstaande stappen het probleem niet hebben opgelost.
Probeer het apparaat op een andere computer uit indien dit mogelijk is.
Als het nog steeds niet werkt dan kan het om een defect van het apparaat gaan. Neem dan contact op met de Accu-Chek Service.
Wat betekenen de fout meldingen?
Het Accu-Chek Smart Pix uitleesapparaat meldt mogelijke problemen tijdens de overdracht van gegevens en het gebruik, door het knipperen van het centraal scherm. Hier is wat je kan doen:
In de browser navigatie, klikt je op de knop “Apparaat lezen”. Het centraal scherm moet nu langzaam knipperen, wat aangeeft dat het actief op zoek is naar apparaten en dat het klaar is voor de gegevensoverdracht.
Als de fout melding blijft, kan je het Accu-Chek Smart Pix uitleesapparaat loskoppelen en opnieuw in de USB-aansluiting plaatsen. Negeer hierbij elk Windows bericht over het verwijderen van het uitleesapparaat.
Probeer de gegevensoverdracht nog eens
Als het probleem zich opnieuw voordoet, controleer dan het volgende:
Is de meter voldoende voorbereid voor de overdracht van gegevens?
Is er iets wat het signaal kan belemmeren tussen de IR-poort van het toestel en het Accu-Chek Smart Pix uitleesapparaat? Staat het apparaat te ver af?
Is er enige inmenging van fel licht of zonlicht?
Bij problemen met de overdracht van gegevens, situeert zich de aard van het probleem bij een interferentie tijdens de gegevensoverdracht of is er een probleem met de meter of de insulinepomp.
Kan ik informatie van meer dan 1 meter downloaden naar de Accu-Chek Smart Pix?
Je kan resultaten combineren van maximaal 3 bloedglucosemeters tegelijkertijd, en alle informatie bundelen op 1 gemakkelijk te lezen grafiek.
Hoe sluit ik de Accu-Chek Smart Pix kabel aan op mijn insulinepomp of bloedglucosemeter?
Het Accu-Chek Smart Pix uitleesapparaat maakt gebruik van infraroodtechnologie om gegevens van een Accu-Chek bloedglucosemeter of insulinepomp door te sturen. Deze eenvoudige connectiviteit betekent voor jou meer gebruiksgemak en snellere downloads.
Moet ik de Accu-Chek Smart Pix uitleessoftware op mijn computer downloaden?
Het is niet nodig om de software te downloaden. Alles wat je nodig hebt is reeds aanwezig in de Accu-Chek Smart Pix. Gewoon de stekker in een USB-poort plaatsen om eenvoudig te kunnen beginnen.
Kan ik het Accu-Chek Smart Pix uitleesapparaat op een Mac gebruiken?
Neen, dit systeem vereist een Windows® 2000, Windows XP, Windows Vista of Windows 7 of 8-besturingssysteem.
Hoe sluit ik het Accu-Chek Smart Pix uitleesapparaat aan op mijn computer?
Het apparaat kan je eenvoudig aansluiten op een vrije USB-poort. Gewoon aansluiten en het is klaar voor gebruik.
Welke Accu-Chek producten kunnen worden gebruikt met de Accu-Chek Smart Pix uitleesapparaat?
De Accu-Chek Smart Pix is compatibel met de Accu-Chek meters en pompen die infrarood (IR) voor gegevensoverdracht gebruiken.
Hoe kan ik informatie uit mijn Accu-Chek Smart Pixuitleesapparaat delen met mijn zorgteam?
Je kan rapporten afdrukken die precies laten zien wat je zorgteam wil weten. Door je persoonlijke voorkeuren, jouw doelstellingen, het tijdsbereik en het type verslag in te stellen, geeft het Accu-Chek Smart Pix uitleesapparaat jou precies wat je kiest.
Wat voor soort informatie kan ik volgen met het Accu-Chek Smart Pix uitleesapparaat?
De Accu-Chek Smart Pix verzamelt gegevens van je bloedglucose tests en insulinepomp doses. Door te kijken naar al deze informatie in een keer, kan je zien hoe jouw inspanningen bij het beheren van je bloedglucose verlopen.
Waarom zou ik de Accu-Chek LinkAssist inbrenghulp moeten gebruiken?
Het gebruik van een automatisch inbrenghulp is een kwestie van persoonlijke voorkeur. De keuze is aan u of u de Accu-Chek FlexLink handmatig of met de Accu-Chek LinkAssist inbrenghulp wilt inbrengen.
Waarom is de Accu-Chek LinkAssist inbrenghulp zo groot?
We hebben de Accu-Chek LinkAssist zo ontworpen dat die tegemoet komt aan alle wensen en behoeften van mensen met diabetes die de voorkeur geven aan automatisch inbrengen. Sommige mensen hebben een fysieke beperking of een beperkt gezichtsvermogen en geven daarom de voorkeur aan een groter inbrenghulp dat gemakkelijk, snel en nagenoeg pijnvrij inbrengt.
Wie kunnen de Accu-Chek LinkAssist inbrenghulp gebruiken?
De Accu-Chek LinkAssist inbrenghulp is speciaal ontworpen voor iedereen die de voorkeur geeft aan het automatisch inbrengen van infusiesets.
Welke infusiesets werken met de Accu-Chek LinkAssist inbrenghulp?
De Accu-Chek LinkAssist inbrenghulp is speciaal ontworpen voor het automatisch inbrengen van de Accu-Chek FlexLink infusieset.
Wat moet ik doen als de infusieset bekneld raakt in de Accu-Chek LinkAssist inbrenghulp?
Als de infusieset gekneld raakt in de inbrenghulp, drukt u voorzichtig het aanspangedeelte terug in het reservoir zonder dat u de inbrenghulp in de richting van uw lichaam of dat van iemand anders richt. Zorg ervoor dat u het reservoir niet samenperst tijdens het toedienen.
Kan ik de Accu-Chek LinkAssist inbrenghulp met slechts één hand activeren?
Ja. Hierdoor kunt u ook bij moeilijk bereikbare inbrengplaatsen komen, bijv. op uw rug.
Hoe moet ik de Accu-Chek LinkAssist inbrenghulp verwijderen?
Gooi het instrument weg in de vuilnisemmer of andere geschikte afvalbak.
Hoe moet ik de Accu-Chek LinkAssist inbrenghulp reinigen?
Desinfecteer indien nodig de buitenkant van de Accu-Chek LinkAssist inbrenghulp met een vochtig doekje, een milde handzeep of een standaard desinfecteermiddel (bv. 70% ethylalcohol). De inbrenghulp mag niet in de reinigingsvloeistof worden ondergedompeld. Droog de inbrenghulp grondig met een zachte, schone doek.
Hoe moet de Accu-Chek LinkAssist inbrenghulp worden opgeborgen?
Het Accu-Chek LinkAssist instrument mag niet voorgespannen worden opgeborgen. Het aanspangedeelte moet zich volledig buiten het reservoir bevinden. Berg de inbrenghulp niet bij extreme temperaturen op, zoals 's zomers in een warme auto.
Moet ik mijn huid plooien om de Accu-Chek LinkAssist inbrenghulp in te brengen?
Nee, dat is niet nodig.
Moet ik eerst een professionele training hebben gehad voordat ik de Accu-Chek LinkAssist inbrenghulp kan gebruiken?
Zorgverleners en diabetesverpleegkundigen zijn voor alle mensen met diabetes een waardevolle bron van informatie en training waar u altijd uw voordeel mee kunt doen. U hebt echter niet per se professionele instructies nodig als u de Accu-Chek LinkAssist voor de eerste keer gaat gebruiken. Volg gewoon de gebruiksinstructies in de verpakking.
Kan de Accu-Chek LinkAssist inbrenghulp door meer dan één persoon worden gebruikt?
Nee. De Accu-Chek LinkAssist inbrenghulp is speciaal ontworpen voor gebruik door één persoon. Het mag niet door meerdere personen worden gebruikt.
Welke insulinepomp is geschikt voor mijn infusieset?
De Accu-Chek Insight Tender-infusieset heeft een aansluiting die speciaal is ontwikkeld voor de Accu-Chek Insightinsulinepomp. Deze is niet compatibel met luer-lock-aansluitingen.
Hoe zorg ik ervoor dat mijn infusieset in de zomer blijft plakken?
Watersporten en zware transpiratie kunnen invloed hebben op de pleister van de infusieset - probeer een pleister van extra waterdoorlatend materiaal (zoals Tegaderm™ of Opsite™ IV3000™) voor extra zekerheid op de infusieplaats. Sandwichtechniek: reinig de huid met een removerdoekje, laat drogen, breng een steriel verband aan, plaats de set in het verband en bedek de set met een tweede steriel verband om de infusieset te ''sandwichen''.
Ik heb een actieve levensstijl en ben altijd op pad. Kan ik met de insulinepomp nog steeds al mijn favoriete activiteiten doen?
De Accu-Chek-infusieset is afkoppelbaar, waardoor u vrij bent om uw insulinepomp tijdens uw activiteiten af te koppelen. Bespreek met uw arts hoe lang u de insulinepomp tijdens het sporten of een dagje aan het strand mag afkoppelen.
Hoe vaak moet ik mijn infusieset vervangen?
Om de infusieplaatsen vrij van infectie te houden, bevelen we bij stalen naaldensets aan dat ten minste iedere 48 uur van plaats wordt gewisseld en bij zachte canulesets iedere 72 uur. Het is belangrijk dat u uw bloedglucosewaarde altijd 1-3 uur na het aanbrengen van een nieuwe set test om er zeker van te zijn dat de set goed werkt.
Wat kan ik doen aan pijn op de infusieplaats?
Pijn op de infusieplaats kan erop wijzen dat u een set gebruikt die niet op de juiste diepte voor u doordringt (dit geldt speciaal voor kinderen of dunne mensen). Voor sets met een inbrenghoek van 90° kunt u met uw arts bespreken of u kunt overstappen naar een andere naald of canulelengte.
Is het dragen van een infusieset pijnlijk?
Het kan zijn dat u een kleine prik voelt als u de set inbrengt, maar veel mensen vinden het inbrengen van een infusieset prettiger dan injecties.
Kan mijn infusieset een allergische reactie teweegbrengen?
Het gebruik van hypoallergene materialen heeft een hoge prioriteit bij Roche. Onze infusiesets zijn latex- en pvc-vrij. Bovendien worden zo min mogelijk lijmen en oplosmiddelen gebruikt. De zelfklevende pleister is daarnaast speciaal ontworpen om de onderliggende huid te laten ademen. Allergische reacties zijn desondanks nooit volledig uit te sluiten. Soms ontstaan ze plotseling, zelfs als het product al jaren wordt gebruikt. Mocht u last hebben van een allergische reactie, vraag uw arts dan om producten waarmee u op een comfortabele manier uw therapie kunt voortzetten.
Bevatten de Accu-Chek-infusiesets weekmakers?
Een aantal van onze consumentenproducten en oppervlaktematerialen bevat weekmakers, zogenaamde plastificeermiddelen, om het materiaal flexibel te maken. Van deze materialen is bekend dat ze een allergische reactie teweeg kunnen brengen of zelfs kankerverwekkend kunnen zijn. De weekmakers worden meestal gebruikt in PVC. Omdat de Accu-Chek-infusiesets PVC-vrij zijn , kunnen we plastificeermiddelen, met name DEHP [bis(2-ethylhexyl)ftalaat] en DBP [dibutylftalaat] uitsluiten.
Welke insulinepomp is geschikt voor mijn infusieset?
De Accu-Chek infusiesets beschikken over een Luer-Lock aansluiting die aan internationale normen voldoet en veelvuldig binnen de medische techniek wordt toegepast. Onze sets passen op alle Accu-Chek insulinepompen met uitzondering van de Accu-Chek Insight insulinepomp. Onze sets passen op alle andere insulinepompen die aan dezelfde standaard voldoen.
Kan mijn infusieset een allergische reactie teweegbrengen?
Het gebruik van hypoallergene materialen heeft een hoge prioriteit bij Roche. Onze infusiesets zijn LATEX en PVC VRIJ. Bovendien worden zo min mogelijk lijmen en oplosmiddelen gebruikt. De zelfklevende pleister is daarnaast speciaal ontworpen om de onderliggende huid te laten ademen. De zelfklevende pleisters zijn uitgebreid getest op biocompatibiliteit en voldoen aan hoge normen. Allergische reacties zijn desondanks nooit volledig uit te sluiten. Soms ontstaan ze plotseling, zelfs als het product al jaren wordt gebruikt. Mocht u last hebben van een allergische reactie, vraag uw arts dan om producten waarmee u op een comfortabele manier uw therapie kunt voortzetten.
Hoe zorg ik ervoor dat mijn infusieset in de zomer blijft plakken?
Watersporten en zware transpiratie kunnen invloed hebben op de pleister van de infusieset - probeer een pleister van extra waterdoorlatend materiaal (zoals Tegaderm™ of Opsite™ IV3000™) voor extra zekerheid op de infusieplaats. Sandwichtechniek: reinig de huid met een removerdoekje, laat drogen, breng een steriel verband aan, plaats de set in het verband en bedek de set met een tweede steriel verband om de infusieset te ''sandwichen''.
Ik heb een actieve levensstijl en ben altijd op pad. Kan ik met de insulinepomp nog steeds al mijn favoriete activiteiten doen?
De Accu-Chek infusieset is afkoppelbaar, waardoor u vrij bent om uw insulinepomp tijdens uw activiteiten af te koppelen. Bespreek met uw arts hoe lang u de insulinepomp tijdens het sporten of een dagje aan het strand mag afkoppelen.
Wat kan ik doen aan pijn op de infusieplaats?
Pijn op de infusieplaats kan erop wijzen dat u een set gebruikt die niet op de juiste diepte voor u doordringt (dit geldt speciaal voor kinderen of dunne mensen). Voor sets met een inbrenghoek van 90° kunt u met uw arts bespreken of u kunt overstappen naar een andere naald of canulelengte.
Hoe vaak moet ik van infusieplaats wisselen?
Om de infusieplaatsen vrij van infectie te houden, bevelen we bij stalen naaldensets aan dat tenminste iedere 48 uur van plaats wordt gewisseld en bij zachte canulesets iedere 72 uur. Het is belangrijk dat u uw bloedglucosewaarde altijd 1-3 uur na het aanbrengen van een nieuwe set test om er zeker van te zijn dat de set goed werkt.
Is het dragen van een infusieset pijnlijk?
Het kan zijn dat de huid even moet worden ''samen geplooid'' om de set in te brengen, maar veel mensen vinden het inbrengen van een infusieset aangenamer dan injecties. Als de set eenmaal onder de huid is aangebracht, vergeten veel mensen dat ze die dragen.
Kunnen stalen naaldensets negatieve bijwerkingen hebben?
Wereldwijd geven duizenden patiënten de voorkeur aan stalen naaldensets. In tegenstelling tot zachte canulesets is er praktisch geen risico dat de stalen naaldenset onder de huid gaat rimpelen waardoor de insulinetoediening wordt verstoord. De naald is even comfortabel in gebruik als een zachte canule. Volgens de gebruikers van Accu-Chek Rapid-D Link is het gewoon een kwestie van wennen.
Welke insulinepomp is geschikt voor mijn infusieset?
De Accu-Chek infusiesets beschikken over een Luer-Lock aansluiting die aan internationale normen voldoet en veelvuldig binnen de medische techniek wordt toegepast. Onze sets passen op alle Accu-Chek-pompen met uitzondering van de Accu-Chek Insight-insulinepomp. Onze sets passen op alle andere pompen die aan dezelfde standaard voldoen.
Kan mijn infusieset een allergische reactie teweegbrengen?
Het gebruik van hypoallergene materialen heeft een hoge prioriteit bij Roche. De zelfklevende pleister is daarnaast speciaal ontworpen om de onderliggende huid te laten ademen. De zelfklevende pleisters zijn uitgebreid getest op biocompatibiliteit en voldoen aan hoge normen. Allergische reacties zijn desondanks nooit volledig uit te sluiten. Soms ontstaan ze plotseling, zelfs als het product al jaren wordt gebruikt. Mocht u last hebben van een allergische reactie, vraag uw arts dan om producten waarmee u op een comfortabele manier uw therapie kunt voortzetten.
Hoe zorg ik ervoor dat mijn infusieset in de zomer blijft plakken?
Watersporten en zware transpiratie kunnen invloed hebben op de pleister van de infusieset - probeer een pleister van extra waterdoorlatend materiaal (zoals Tegaderm™ of Opsite™ IV3000™) voor extra zekerheid op de infusieplaats. Sandwichtechniek: Reinig de huid met een removerdoekje, laat drogen, breng een steriel verband aan, plaats de set in het verband en bedek de set met een tweede steriel verband om de infusieset te ''sandwichen''.
Ik heb een actieve levensstijl en ben altijd op pad. Kan ik met de pomp nog steeds al mijn favoriete activiteiten doen?
De Accu-Chek-sets zijn afkoppelbaar, waardoor u vrij bent om uw insulinepomp tijdens uw activiteiten af te koppelen. Bespreek met uw arts hoe lang u de insulinepomp tijdens het sporten of een dagje aan het strand mag afkoppelen.
Wat kan ik doen aan pijn op de infusieplaats?
Pijn op de infusieplaats kan erop wijzen dat u een set gebruikt die niet op de juiste diepte voor u doordringt (dit geldt speciaal voor kinderen of dunne mensen). Als u een Accu-Chek TenderLink gebruikt, probeer dan de inbrenghoek aan te passen. Voor sets met een inbrenghoek van 90° kunt u met uw arts bespreken of u kunt overstappen naar een andere naald of canulelengte.
Hoe vaak moet ik van infusieplaats wisselen?
Om de infusieplaatsen vrij van infectie te houden, bevelen we bij stalen naaldensets aan dat ten minste iedere 48 uur van plaats wordt gewisseld en bij zachte canulesets iedere 72 uur. Het is belangrijk dat u uw bloedglucosewaarde altijd 1-3 uur na het aanbrengen van een nieuwe set test om er zeker van te zijn dat de set goed werkt.
Is het dragen van een infusieset pijnlijk?
Het kan zijn dat de huid even moet worden ''geplooid'' om de set in te brengen, maar veel mensen vinden het inbrengen van een infusieset prettiger dan injecties. Als de set eenmaal onder de huid is aangebracht, vergeten veel mensen dat ze die dragen.
Kunnen stalen naaldensets negatieve bijwerkingen hebben?
Wereldwijd geven duizenden patiënten de voorkeur aan stalen naaldensets. In tegenstelling tot zachte canulesets is er praktisch geen risico dat de stalen naaldenset onder de huid gaat rimpelen waardoor de insuline-infusie wordt verstoord. De naald is even comfortabel in gebruik als een zachte canule. Volgens de gebruikers van Accu-Chek Rapid-D Link is het gewoon een kwestie van wennen.
Welke pomp is geschikt voor mijn infusieset?
De Accu-Chek infusiesets beschikken over een Luer-Lock aansluiting die aan internationale normen voldoet en veelvuldig binnen de medische techniek wordt toegepast. Onze sets passen op alle Accu-Chek insulinepompen met uitzondering van de Accu-Chek Insight insulinepomp. Onze sets passen op alle andere insulinepompen die aan dezelfde standaard voldoen.
Hoe zorg ik ervoor dat mijn infusieset in de zomer blijft plakken?
Watersporten en zware transpiratie kunnen invloed hebben op de pleister van de infusieset - probeer een pleister van extra waterdoorlatend materiaal (zoals Tegaderm™ of Opsite™ IV3000™) voor extra zekerheid op de infusieplaats. Sandwichtechniek: reinig de huid met een removerdoekje, laat drogen, breng een steriel verband aan, plaats de set in het verband en bedek de set met een tweede steriel verband om de infusieset te ''sandwichen''.
Ik heb een actieve levensstijl en ben altijd op pad. Kan ik met de pomp nog steeds al mijn favoriete activiteiten doen?
De Accu-Chek infusieset is afkoppelbaar, waardoor u vrij bent om uw insulinepomp tijdens uw activiteiten af te koppelen. Bespreek met uw arts hoe lang u de insulinepomp tijdens het sporten of een dagje aan het strand mag afkoppelen.
Welke diepte instelling moet ik gebruiken?
De voor u meest comfortabele diepte instelling is afhankelijk van een aantal dingen:
Of u prikt in de vingertop of op een alternatieve plaats. Bespreek met uw zorgverlener voordat u beslist of een alternatieve prikplaats voor u geschikt is.
Uw huidtype. Een zachtere, dunnere huid heeft een minder diepe instelling nodig dan een dikkere huid.
Het benodigde bloedmonster. Hoe meer bloed u nodig hebt, hoe hoger de instelling.
Als u geen ervaring hebt met deze prikpen, raden we een lage diepte instelling aan, zoals diepte instelling 2. Bij testen op alternatieve plaatsen moet er dieper worden geprikt dan in de vingertoppen. Deze plaatsen zijn echter over het algemeen minder pijngevoelig.
Wat kan ik doen aan pijn op de infusieplaats?
Pijn op de infusieplaats kan erop wijzen dat u een set gebruikt die niet op de juiste diepte voor u doordringt (dit geldt speciaal voor kinderen of dunne mensen). Voor sets met een inbrenghoek van 90° kunt u met uw arts bespreken of u kunt overstappen naar een andere naald of canulelengte.
Hoe vaak moet ik mijn infusieset vervangen?
Om de infusieplaatsen vrij van infectie te houden, bevelen we bij stalen naaldensets aan dat tenminste iedere 48 uur van plaats wordt gewisseld en bij zachte canulesets iedere 72 uur. Het is belangrijk dat u uw bloedglucosewaarde altijd 1-3 uur na het aanbrengen van een nieuwe set test om er zeker van te zijn dat de set goed werkt.
Hoe voer ik een bloedglucosetest uit op een andere plek dan mijn vingertop?
U kunt capillair bloed voor een bloedglucosetest niet alleen uit uw vingertoppen halen, maar ook van andere plaatsen (handpalm, onderarm, bovenarm, kuit of dij), de zogenaamde alternatieve prikplaatsen (alternative site testing, afgekort als: AST). Om capillair bloed van andere plaatsen te verkrijgen, moet u het reguliere dopje vervangen door een speciaal dopje, het Accu-Chek Multiclix AST dopje. Informeer eerst bij uw zorgverlener als u alternatieve prikplaatsen wilt gebruiken voor uw bloedglucosetest. Volg de gebruiksinstructies van het AST dopje.
Is het dragen van een infusieset pijnlijk?
Het kan zijn dat u een kleine prik voelt als u de set inbrengt, maar veel mensen vinden het inbrengen van een infusieset prettiger dan injecties. Als de set eenmaal onder de huid is aangebracht, vergeten veel mensen dat ze die dragen.
Kan mijn infusieset een allergische reactie teweegbrengen?
Het gebruik van hypoallergene materialen heeft een hoge prioriteit bij Roche. Onze infusiesets zijn LATEX en PVC VRIJ. Bovendien worden zo min mogelijk lijmen en oplosmiddelen gebruikt. De zelfklevende pleister is daarnaast speciaal ontworpen om de onderliggende huid te laten ademen. Allergische reacties zijn desondanks nooit volledig uit te sluiten. Soms ontstaan ze plotseling, zelfs als het product al jaren wordt gebruikt. Mocht u last hebben van een allergische reactie, vraag uw arts dan om producten waarmee u op een comfortabele manier uw therapie kunt voortzetten.
Bevatten de Accu-Chek infusiesets weekmakers?
Een aantal van onze consumentenproducten en oppervlaktematerialen bevatten weekmakers, zogenaamde plastificeermiddelen, om het materiaal flexibel te maken. Van deze materialen is bekend dat ze een allergische reactie teweeg kunnen brengen of zelfs kankerverwekkend kunnen zijn. De weekmakers worden meestal gebruikt in PVC. Omdat de Accu-Chek infusiesets PVC VRIJ zijn, kunnen we plastificeermiddelen, met name DEHP [bis(2-ethylhexyl)ftalaat] en DBP [dibutylftalaat] uitsluiten.
Voldoet de Accu-Chek Safe-T-Pro Uno prikpen aan wettelijke vereisten?
Roche Diabetes Care voldoet als fabrikant van medische instrumenten, gecertificeerd volgens Europese standaarden, aan alle toepasselijke Europese richtlijnen. De prikpen heeft het CE-label (Conformité Européene), wat betekent dat het product voldoet aan de veiligheids- en normatieve vereisten van die Europese richtlijnen. De Europese richtlijnen zijn geldig en worden erkend onder overeenkomsten inzake wederzijdse erkenning met veel landen, waaronder Canada, Latijns-Amerika, Azië-Pacific en Japan. De prikpen voldoet ook aan de US Needlestick Safety and Prevention Act, de TRBA 250 (Duitsland), de NR 32 (Brazilië) en andere toepasselijke wetten.
Hoeveel eenheden zitten er in een doos?
200 eenheden
Hoe lang blijft de Accu-Chek Safe-T-Pro Uno prikpen functioneel?
Als de prikpen goed wordt bewaard, blijft die vier jaar na sterilisatie functioneel.
Hoe lang blijven de Accu-Chek Safe-T-Pro Uno lancetten steriel?
Als de lancetten goed worden bewaard, blijven ze vier jaar na sterilisatie steriel.
Hoe worden de lancetten gesteriliseerd?
De lancetten (= naalden die zijn omgeven door de steriele beschermkap) van de prikpen worden gesteriliseerd door middel van gammabestraling conform internationale standaarden.
Hoe gooi ik een gebruikte Accu-Chek Safe-T-Pro Uno prikpen veilig weg?
De prikpen moet worden weggegooid in overeenstemming met de afvoerprocedures van je faciliteit.
Kan ik de Accu-Chek Safe-T-Pro Uno prikpen gebruiken bij kinderen en pasgeboren baby's?
Ja. De prikpen is geschikt voor gebruik bij kinderen onder 1 jaar en pasgeboren baby's.
Kan de Accu-Chek Safe-T-Pro Uno prikpen worden gebruikt voor alternatieve prikplaatsen?
Nee. De prikpen is niet ontworpen en bedoeld voor gebruik op alternatieve prikplaatsen.
Kan ik de Accu-Chek Safe-T-Pro Uno prikpen hergebruiken?
Nee. De prikpen heeft een uniek veiligheidsmechanisme. De ontspanknop wordt ingedrukt en na gebruik opgeborgen in de behuizing.
Voldoet de Accu-Chek Safe-T-Pro Plus prikpen aan wettelijke vereisten?
Roche Diabetes Care voldoet als fabrikant van medische instrumenten, gecertificeerd volgens Europese standaarden, aan alle toepasselijke Europese richtlijnen. Het instrument heeft het CE-label (Conformité Européene), wat betekent dat het product voldoet aan de veiligheids- en normatieve vereisten van die Europese richtlijnen. De Europese richtlijnen zijn geldig en worden erkend onder overeenkomsten inzake wederzijdse erkenning met veel landen, waaronder Canada, Latijns-Amerika, Azië-Pacific en Japan. Het instrument voldoet ook aan de US Needlestick Safety and Prevention Act, de TRBA 250 (Duitsland), de NR 32 (Brazilië) en andere toepasselijke wetten.
Waar wordt de Accu-Chek Safe-T-Pro Plus geproduceerd?
De Accu-Chek Safe-T-Pro Plus wordt geproduceerd in Polen en Japan.
Hoeveel eenheden zitten er in een doos?
200 eenheden.
Bevat de Accu-Chek Safe-T-Pro Plus latex?
Neen, de Accu-Chek Safe-T-Pro Plus bevat geen latex.
Hoe lang blijft de prikpen functioneel?
Als de prikpen goed wordt bewaard, blijft die 4 jaar na sterilisatie functioneel.
Hoe lang blijft de prikker steriel?
Als de lancetten goed worden bewaard, blijven ze 4 jaar na sterilisatie steriel.
Hoe worden de lancetten gesteriliseerd?
De lancet (= naald die is omgeven door de steriele beschermkap) van de Accu-Chek Safe-T-Pro Plus prikpen wordt gesteriliseerd door middel van gammabestraling conform internationale standaarden.
Hoe gooi ik een gebruikte prikpen veilig weg?
De prikpen moet worden weggegooid in overeenstemming met de afvoerprocedures van je faciliteit.
Waaraan moet ik denken als ik de Accu-Chek Safe-T-Pro Plus prikpen gebruik bij kinderen en pasgeboren baby's?
Bij kinderen onder de 1 jaar moet capillair bloed worden afgenomen uit de hiel. Het bloed moet worden afgenomen aan de zijkanten van de zool.
De punctie moet verticaal worden verricht ten opzichte van de zool. Bij het afnemen van bloed moet het kind worden vastgehouden met zijn voet in verticale richting naar de grond. Als er bloed is afgenomen op een prikplaats, mag daar niet voor een tweede keer worden geprikt.
Om de bloeddoorstroming bij de hiel te bevorderen voordat je bloed afneemt, kan je de hiel voorzichtig verwarmen, bijvoorbeeld door de hiel in een warme vochtige doek te wikkelen van maximaal 42° C.
De hiel moet worden gedesinfecteerd en volledig droog zijn.
Bij het afnemen van capillair bloed uit de hiel van kinderen onder 1 jaar gebruikt u alleen de lage of medium diepte-instelling. Bij een hoge diepte-instelling kan de calcaneus (het hielbeen) letsel oplopen.
Kan ik de Accu-Chek Safe-T-Pro Plus prikpen hergebruiken?
Nee. De prikpen is bedoeld voor eenmalig gebruik en heeft een uniek veiligheidsmechanisme.
Kan de Accu-Chek Safe-T-Pro Plus prikpen worden gebruikt voor alternatieve prikplaatsen?
Nee. De Accu-Chek Safe-T-Pro Plus prikpen is niet ontworpen en bedoeld voor gebruik op alternatieve prikplaatsen.
Welke diepte-instelling is standaard ingesteld?
Medium diepte-instelling.
Welke prikdiepte moet ik gebruiken?
Accu-Chek Safe-T-Pro Plus biedt drie instelbare prikdieptes voor variabel bloedvolume en verschillende huidtypes.
Kies de gewenste diepte door aan de paarse ring te draaien.
De diepte is vooraf ingesteld op medium.
Kies de gewenste prikdiepte na het verwijderen van het steriele beschermkapje.
Welk voordeel heb ik als ik alleen één soort prikpen voor eenmalig gebruik met verschillende diepte-instellingen gebruik?
Verschillende diepte-instellingen zijn nodig vanwege de verschillende huidtypen van patiënten. Je hebt geen verschillende prikpennen met verschillende diepte-instellingen nodig. Hiermee bespaar je tijd en kosten en hoef je geen verschillende prikpennen op voorraad te hebben.
Hoe maak ik de Accu-Chek Softclix prikker schoon en hoe vaak moet ik dit doen?
Voor een probleemloze werking moet de prikpen regelmatig, en bij verontreiniging met bloed onmiddellijk, worden gereinigd. De prikpen mag uitsluitend aan de buitenkant worden schoongemaakt.
Dompel de Accu-Chek Softclix nooit in water, isopropanol of andere vloeistof. Dit kan de interne onderdelen beschadigen, en dus de werking van de prikpen verminderen. Maak de prikpen éénmaal per week schoon met een met 70 % ethanol of 70 % isopropanol (verkrijgbaar bij uw apotheek) bevochtigde doek.
Reinig daarnaast de binnenkant van het dopje met een wattenstaafje, dat eveneens met 70 % ethanol of 70 % isopropanol bevochtigd is. Andere producten die voor het schoonmaken worden gebruikt, kunnen het plastic aantasten en ervoor zorgen dat het apparaat niet meer goed werkt. Laat de prikpen altijd goed drogen. Maak de Accu-Chek Softclix lancetten niet schoon.
Wat gebeurt er als vervallen naalden gebruikt worden?
Vervallen naalden mogen niet gebruikt worden. Het gebruik van een vervallen naald kan een infectie op de prikplaats veroorzaken aangezien het mogelijk is dat de lancet niet meer steriel is.
Wat moet ik doen om voldoende bloed te prikken?
Doe het volgende:
Laat voor de meting warm water over je handen lopen om de bloedsomloop te stimuleren. Droog je handen goed voor je begint te testen.
Verbeter de bloedsomloop in je vingers door ze te op te warmen.
Houd de handen onder je middel en masseer zachtjes de vinger waarin je gaat prikken
Druk de prikker stevig tegen de vinger.
Na het prikken, masseer je vinger in de richting van de vingertop toe.
Als al de bovenvermelde tips niet helpen, dien je de prikdiepte van de prikker te verhogen.
Hoe werp ik veilig een gebruikte naald weg?
De naald moet in een daarvoor aangepast vuilbakje worden weggesmeten. Zorg er altijd voor dat er zich niemand aan kan verwonden.
Hoe gebruik ik de Accu-Chek Softclix prikpen?
De Accu-Chek Softclix prikpen is klein en gemakkelijk te bedienen.
Trek de kap eraf. Plaats een nieuwe lancet in de lancettenhouder en druk aan totdat die vastklikt.
Plaats de kap er opnieuw op totdat die vastklikt.
Draai de draaibare kap naar de gewenste diepte-instelling.
Druk de aanspanknop erop totdat die vastklikt.
Druk de prikpen stevig tegen de zijkant van de vingertop.
Druk op de gele ontspanknop.
Trek na het meten van je bloedglucose de kap eraf en schuif het uitwerpsysteem naar voren om de lancet te verwijderen.
Kan ik de Accu-Chek Softclix prikpen blijven gebruiken als ik hem heb laten vallen?
De prikker met naald laten vallen, kan ervoor zorgen dat de naald los in de houder komt te zitten. In dat geval zit de naald niet langer vast en kan hij niet gebruikt worden om bloed te prikken.
In zeldzame gevallen kan de naald ook door de voorste dop komen. Wees dus voorzichtig dat je niet de voorzijde van de dop aanraakt.
Mag de Accu-Chek Softclix prikpen gebruikt worden door meerdere personen?
De prikpen mag uitsluitend worden gebruikt voor het verkrijgen van bloed van één persoon. Als de prikpen ook door anderen wordt gebruikt, bestaat het risico van overdracht van infecties.
Kan ik een lancet meerdere malen gebruiken?
Gebruik altijd een nieuw lancet om bloed te prikken. Hiermee verklein je het risico op infectie en verloopt het bloedprikken nagenoeg pijnvrij.
Hoe gebruik ik de doorzichtige kap voor alternatieve prikplaatsen?
Verwijder de zwarte kap van de prikpen. Bevestig de doorzichtige plastic kap en draai de draaibare kap totdat je de gewenste diepte-instelling hebt bereikt. Vul de prikpen en houd de doorzichtige kap stevig tegen de geselecteerde plaats. Druk op de ontspanknop om te prikken.
Mag ik de eerste druppel bloed gebruiken?
Ja. Verontreiniging van de vingertop met vuil of vloeistof (bijv. zweet of vruchtensap) kan de glucosemeting echter beïnvloeden. Schone en droge vingertoppen zijn een voorwaarde voor een optimale bloedglucosetest.
Kan de Accu-Chek Softclix prikpen gebruikt worden op alternatieve prikplaatsen?
Ja, de Accu-chek Softclix prikpen kan gebruikt worden op alternatieve prikplaatsen (AST), door gebruik van het speciaal ontworpen AST kapje. Bij het uitvoeren van AST raden wij je aan de Accu-Chek Softclix prikker op volgende plaatsen te gebruiken:
de basis van de pink
de basis van de duim
aan de binnenzijde van de onderarm
Welke prikdiepte moet ik gebruiken?
De vereiste prikdiepte hangt af van het volgende:
uw huidtype: hoe zachter en dunner je huid is, hoe ondieper de prikdiepte moet ingesteld worden.
het vereiste bloedvolume: hoe meer bloed je nodig hebt, hoe groter de gekozen prikdiepte.
de ideale prikdiepte is een combinatie van beide.
Begin altijd met een lage prikdiepte wanneer je de prikker voor de eerste keer gebruikt.
Als je onvoldoende bloed hebt verkregen, stel dan een hogere prikdiepte in totdat het verkregen bloedvolume voldoende is.
Welke andere lancetten/lancettenhouders kunnen worden gebruikt in combinatie met de Accu-Chek FastClix prikpen?
Vanwege het unieke houdermechanisme kan uitsluitend de Accu-Chek FastClix lancettenhouder worden gebruikt in de Accu-Chek FastClix prikpen.
Hoe werp ik veilig een gebruikte lancettenhouder weg?
De houder kan samen met het huishoudelijke afval weggeworpen worden.
Hoe bewaar ik het best de lancettenhouder?
Houd je lancettenhouders netjes en bescherm ze tegen extreme temperaturen. Bewaar ze niet in een warme wagen of in de koelkast.
Wat gebeurt er als vervallen naalden gebruikt worden?
Het gebruik van een vervallen naald (houder) kan een infectie veroorzaken op de prikplaats aangezien het mogelijk is dat de naald niet meer steriel is. We garanderen 4 jaar steriliteit, je hebt dus voldoende tijd om uw naalden te gebruiken.
Kan ik de lancettenhouder opnieuw gebruiken?
Neen, dit is niet mogelijk omwille van veiligheid en hygiëne. Een gebruikte houder kan eenvoudig worden herkend aan de rode strepen.
Kan ik een lancet die voorheen gebruikt werd opnieuw kiezen?
Neen, om veiligheidsredenen en hygiëne is dit niet mogelijk.
Kan ik de naald meer dan eenmaal gebruiken?
Bij elke test, raden wij u aan een nieuwe (steriele) naald te gebruiken. Dit voor hygiënische redenen en omdat een nieuwe naald helpt om infecties te voorkomen.
Kan de Accu-Chek FastClix prikpen gebruikt worden om bloed te prikken bij huisdieren?
Neen, de Accu-Chek FastClix prikpen werd niet ontworpen om bij huisdieren te gebruiken.
Bevatten de Accu-Chek FastClix lancetten latex?
Neen, de Accu-Chek FastClix lancetten bevat geen latex.
Mag de Accu‑Chek FastClix prikpen gebruikt worden door meerdere personen?
De prikpen mag uitsluitend worden gebruikt voor het verkrijgen van bloed van één persoon. Als de prikpen ook door anderen wordt gebruikt, bestaat het risico van overdracht van infecties.
Waarom is de AST kap van de Accu-Chek FastClix prikpen gedeeltelijk doorzichtig?
Voor het afnemen van een bloedmonster wordt de AST kap tegen de huid op de prikplaats gedrukt. De onderkant van de kap is doorzichtig om de prikplaats goed te kunnen zien wanneer de kap ertegenaan wordt gehouden.
Kan de Accu-Chek FastClix prikpen gebruikt worden op alternatieve prikplaatsen?
Ja, de Accu-chek FastClix prikpen kan gebruikt worden op alternatieve prikplaatsen (AST), door gebruik van de speciaal ontworpen AST kapje.
Wat is de gepatenteerde Clixmotion technologie?
Clixmotion hanteert het principe van de dubbel geleide beweging van het lancet. Dit betekent dat zowel de voorwaartse als achterwaartse beweging van het lancet precies worden gecontroleerd, zonder trillingen. Deze gecontroleerde lancetbeweging is de sleutel tot een zachte prik. Het lancet penetreert de huid zeer snel en loodrecht, zonder zijwaartse bewegingen. Zo wordt onnodige beschadiging van de huid vermeden.
Maakt de Accu-Chek FastClix prikpen gebruik van Clixmotiontechnologie?
Ja, net als alle prikpennen voor consumenten van Accu-Chek is de Accu-Chek FastClix prikpen gebaseerd op Clixmotion technologie voor nagenoeg pijnloos testen.
Wat is het verschil tussen de Accu-Chek FastClix prikker en de Accu-Chek Multiclix prikker?
De belangrijkste verbeteringen van de Accu-Chek FastClix prikpen ten opzichte van de Accu-Chek Multiclix prikpen zijn:
Eénkliksysteem: In één stap laden en prikken door de ontspanknop slechts eenmaal in te drukken
Intuïtief wisselen van lancet door het laadschuifje heen en weer te bewegen
Gemakkelijk instellen van de diepte-instelling door het draaien van de kap aan het uiteinde van de prikpen
Kleiner van formaat dan de Accu-Chek Multiclix prikpen voor meer comfort
Is het Accu-Chek Performa-systeem goedgekeurd voor gebruik in een klinische omgeving zoals ziekenhuizen?
Ja. Het Accu-Chek Performa systeem is goedgekeurd voor het nemen van verse capillaire, veneuze, arteriële en neonatale bloedmonsters.
Hoe kan ik mijn metertesten vergelijken met laboratoriumresultaten?
Omdat je controle- en laboratoriumtesten niet hetzelfde meten, zullen deze waarden waarschijnlijk verschillen. Bij laboratoriumtesten wordt over het algemeen met plasma getest, maar een meter gebruikt volbloed. Daarom zal je meter, zelfs als beide testen op exact hetzelfde tijdstip worden gedaan, waarschijnlijk een lagere waarde geven dan de laboratoriumresultaten. Dit is volkomen normaal en je medische zorgverlener zal dit al hebben ingecalculeerd.
Hoe garandeert Roche dat het Accu-Chek Performa-systeem nauwkeurige resultaten geeft?
Roche doet er alles aan om veilige, nauwkeurige en betrouwbare producten te leveren.
Een partij Accu-Chek-teststrips bestaat uit miljoenen strips. Van elke partij wordt een op de 100 verpakkingen getest op consistente prestaties.
Verpakkingen die representatief zijn voor de hele partij worden een tweede keer getest, voor een deel in een laboratoriumomgeving en deels met bloed van mensen met diabetes om een reële omgeving na te bootsen.
Hoe moet ik mijn meterresultaten vergelijken met lab resultaten?
Omdat uw meter en laboratoriumtests niet hetzelfde meten, zullen deze cijfers waarschijnlijk variëren. Lab tests meten in het algemeen plasma, maar een bloedglucosemeter gebruikt volbloed. Als gevolg daarvan zal je meter waarschijnlijk een lager getal laten zien dan het lab resultaat, zelfs als je beide metingen op exact dezelfde tijd uitvoert. Dit is volkomen aanvaardbaar en je arts houdt hier rekening mee.
Hoe biedt Roche de zekerheid dat de Accu-Chek Aviva Expert bloedglucosemeter nauwkeurige resultaten levert?
Roche doet er alles aan om veilige, accurate en betrouwbare producten te leveren.
Voor elk lot Accu-Chek teststrips, met miljoenen strips, wordt één op de 100 flacons getest op de consistentie van de prestaties
Flacons representatief voor de gehele partij worden voor een tweede keer getest, sommige in een lab setting en anderen met het bloed van de mensen met diabetes om een reële omgeving te weerspiegelen
Als gevolg van onze kwaliteitszorg proces, zullen we geen teststrips vrijgeven wanneer een van de monsters een resultaat buiten de door ons aanvaarde laat zien.
Hoe dicht moeten de meter en het te koppelen apparaat zich van elkaar bevinden om gegevens draadloos door te sturen?
De meter en het te koppelen apparaat moeten zich binnen een afstand van 1 meter van elkaar bevinden.
Kunnen de resultaten van mijn meter worden beïnvloed door de hoogte waarop ik mij bevind?
De meting moeten worden uitgevoerd tussen 0m en 4000m hoogte.
Wat is een RFID-tag?
Elke cassette bevat een RFID (radiofrequentie-identificatie)-chip. Deze codeert de meter automatisch wanneer een testcassette wordt geplaatst en informatie over de specifieke eigenschappen van de testvelden in deze cassette wordt ingelezen. Codering is niet nodig.
Waarom zijn er in het Accu-Chek Mobile systeem voor bloedglucosecontrole al batterijen geplaatst als het wordt geleverd?
De Accu-Chek Mobile meter wordt geleverd met een door de fabriek ingestelde datum en tijd. De energie komt van een derde knoopcelbatterij die in de meter is geplaatst. Tijdens de opslag zorgt een beschermfolie ervoor dat de 2 AAA batterijen geen energie verliezen en zorgt de knoopcelbatterij ervoor dat de fabrieksinstellingen blijven werken.
Wanneer je de meter voor de eerste keer in gebruik neemt, hoeft u er geen AAA batterijen in te doen, maar alleen de beschermfolie eruit te trekken waarna de AAA batterijen de energietoevoer overnemen.
Worden de datum en de tijd opgeslagen wanneer de batterijen worden vervangen?
Meetresultaten en instellingen blijven opgeslagen in de meter als de batterijen worden vervangen of als de meter wordt opgeborgen zonder batterijen.
Kunnen de batterijen worden vervangen als er nog een cassette met resterende testen in de meter is geplaatst?
Je kan de batterijen vervangen als er nog een cassette is geplaatst.
Geeft de Accu-Chek Mobile meter een melding wanneer de geldigheid van de testcassette is verlopen?
De Accu-Chek Mobile meter controleert de geldigheid van de testcassette. Wanneer een van de beide data - gebruiksduur of houdbaarheidsdatum - is overschreden, kun je met deze estcassette geen metingen meer uitvoeren. Wanneer je een meting doet en de geldigheid van de cassette binnenkort verloopt of al is verlopen, dan waarschuwt de meter je. De eerste melding verschijnt 10 dagen voor de vervaldatum, de volgende 5, 2 en 1 dag(en) voor de vervaldatum. Wanneer de geldigheid van de testcassette is verlopen, verschijnt een bericht op de display dat de cassette is verlopen en wordt je gevraagd een nieuwe cassette te plaatsen.
Kan een cassette die uit de meter gehaald is hergebruikt worden?
De testen blijven geldig en je mag op gelijk welk moment de cassette terug in de meter steken. Eenmaal de cassette er terug insteekt zal de meter het aantal resterende testen aangeven alsook de geldigheidsdatum.
Kan een cassette met resterende testen die is verwijderd uit het Accu-Chek Mobile systeem opnieuw worden gebruikt?
Je kan de cassette opnieuw in de meter plaatsen als de testcassette nog resterende testen heeft en nog niet verlopen is. De meter herkent de cassette en controleert het aantal resterende testen en de geldigheid.
Waarom wordt de stabiliteit van de cassette minder nadat de cassette in de meter is geplaatst?
Alle reactieve testvelden zijn gevoelig voor vochtigheid. De testcassette wordt geleverd in een verpakking die een droogmiddel bevat dat de reactieve gebieden gedurende 18 maanden (houdbaarheidsperiode) beschermt tegen vocht, vanaf de codering in het Roche Diabetes Care-productieproces. Een droogmiddel is ook verwerkt in de cassette, waardoor deze buiten de verpakking 90 dagen beschermd is. Nadat de verpakking is geopend, is de cassette nog 90 dagen houdbaar. Wanneer de cassette in de meter wordt geplaatst, houdt de meter de resterende gebruiksduur bij.
Wat is de houdbaarbeidsdatum van een testcassette?
De houdbaarheid van een testcassette wordt bepaald door de gebruiksduur en de vervaldatum.
Gebruiksduur: tijdsperiode waarbinnen een testcassette, nadat de afdekfolie van de kunststofverpakking is verwijderd, moet worden opgebruikt. De gebruiksduur in dagen vindt u op de kartonnen verpakking en in de bijsluiter van de testcassette naast het symbool .
Vervaldatum: datum, tot welke een testcassette in gesloten kunststofverpakking houdbaar is. De vervaldatum vindt u op de kartonnen verpakking van de testcassette/de afdekfolie van de kunststofverpakking naast het symbool.
Als een van beide tijdstippen – gebruiksduur
Moet het Accu-Chek Mobile systeem gereinigd worden?
Door het werkingsprincipe van de meter met de testcassette komt de meter normaal gesproken niet in contact met bloed of controleoplossing. Daarom hoeft de meter niet regelmatig te worden gereinigd. In het geval van een verontreiniging, veroorzaakt door onjuist gebruik, kan het nodig zijn om de meter te reinigen.
Kan de helderheid van de display aangepast worden?
U kunt de helderheid van de op de display weergegeven teksten en symbolen in 3 verschillende niveaus instellen.
Kan het volume van de bieptonen aangepast worden?
Om de akoestische signalen te kunnen horen, moet de geluidssterkte tussen niveau 2 en 5 zijn ingesteld.
Als u de geluidssterkte op niveau 1 (Uit) heeft ingesteld, zijn er geen akoestische signalen hoorbaar.
Kunnen er herinneringen ingesteld worden?
Met het menuonderdeel Herinnering kunt u na een meting in het menu Markeren direct een herinnering instellen, als u uw bloedglucoseresultaat later nog eens zou willen controleren.
De meter kan u eenmalig na 1 uur, 1,5 uur, 2 uren of 3 uren aan een meting herinneren. U hoeft hiervoor geen tijd in te stellen. Nadat de herinnering is gegeven, wordt deze automatisch gewist.
Welke soort gemiddelde waarden kunnen er berekend worden?
Je kan selecteren, met welke meetresultaten de gemiddelde waarden worden berekend.
Alle meetresultaten
Uitsluitend meetresultaten, die met Voor maaltijd zijn gemarkeerd
Uitsluitend meetresultaten, die met Na maaltijd zijn gemarkeerd
Elk type gemiddelde kan berekend worden over de laatste 7, 14, 30 en 90 dagen.
Welke markeringen kunnen worden gebruikt om de omstandigheden waarin een meting werd uitgevoerd te beschrijven?
De volgende vier markeringen kunnen worden geselecteerd:
Voor maaltijd
Na maaltijd
Overige
Controle
Kan de gebruiker opgeslagen resultaten wissen?
Met het Accu-Chek Mobile systeem kan de gebruiker geen opgeslagen meetresultaten wissen. Wanneer alle 2.000 geheugenlocaties vol zijn, wordt het oudste meetresultaat gewist om ruimte te creëren voor het nieuwste meetresultaat.
Hoeveel testresultaten kunnen er opgeslagen worden?
Het Accu-Chek Mobile systeem kan tot 2.000 meetresultaten met datum, tijd en markeringen opslaan.
Welk monstervolume accepteert het testveld?
Het testveld werkt met bloed- of controlevloeistofvolumes van 0,3 μL tot 5,0 μL. Het speciale opvanggebied vangt bij overdosering tot 5,0 μL op.
Biedt het Accu-Chek Mobile systeem de mogelijkheid om extra bloed toe te voegen indien er onvoldoende bloed is aangebracht?
De Accu-Chek Mobile duidt de nodige aanwezigheid bloed aan in 400 milliseconden. Indien het staaltje onvoldoende is komt er op het scherm een kwaliteitsmelding. Herdosering is dan niet meer mogelijk.
Wat is de testkwaliteitscontrole?
Voor elke meting controleert het Accu-Chek Mobile systeem het testveld op schade (bijv. invloed van vochtigheid op de chemische eigenschappen). Het Accu-Chek Mobile systeem doet dit door het quotiënt van de meetwaarden van het witte veld op de tapecassette en het testveld te controleren. Als het testveld niet ''helder'' genoeg is, is er geen meting mogelijk met dit testveld en verschijnt er een foutmelding.
Wat is het testprincipe van het Accu-Chek Mobile systeem?
Reflectiefotometrische bepaling van glucose in vers capillair bloed.
Mag het systeem gebruikt worden in neonatologie?
Nee, het systeem mag niet gebruikt worden in neonatologie.
Kan het Accu-Chek Mobile systeem gebruikt worden in een klinische omgeving (hospitaal of praktijk van de arts)?
De Accu-Chek Mobile meter en Accu-Chek FastClix prikker mogen uitsluitend worden gebruikt voor bloedglucosemetingen bij één en dezelfde persoon.
Als de meter of prikker ook door anderen, met inbegrip van familieleden, worden gebruikt of als medische beroepsbeoefenaren deze meter gebruiken voor het verrichten van bloedglucosemetingen bij meerdere personen, bestaat het risico van overdracht van infecties. De meter en prikker zijn hierdoor dan ook niet geschikt voor professionele toepassing in gezondheidszorginstellingen.
Is het Accu-Chek Aviva systeem goedgekeurd voor gebruik in een klinische omgeving?
Ja. Het Accu-Chek Aviva systeem is goedgekeurd voor het nemen van verse capillaire, veneuze, arteriële en neonatale bloedmonsters
Hoe kan ik de resultaten van mijn meter vergelijken met resultaten uit het laboratorium?
Omdat je controle- en laboratoriumtesten niet hetzelfde meten, zullen deze waarden waarschijnlijk verschillen. Bij laboratoriumtesten wordt over het algemeen met plasma getest, maar een meter gebruikt volbloed. Daarom zal je meter, zelfs als beide testen op exact hetzelfde tijdstip worden gedaan, waarschijnlijk een lagere waarde geven dan de laboratoriumresultaten. Dit is volkomen normaal en uw medische zorgverlener zal dit al hebben ingecalculeerd.
Hoe verzekert Roche dat het Accu-Chek Aviva systeem betrouwbare resultaten geeft?
Roche doet er alles aan om veilige, nauwkeurige en betrouwbare producten te leveren.
Een partij Accu-Chek-teststrips bestaat uit miljoenen strips. Van elke partij wordt een op de 100 verpakkingen getest op consistente prestaties. Verpakkingen die representatief zijn voor de hele partij worden een tweede keer getest, deels in een laboratoriumomgeving en deels met bloed van mensen met diabetes om een reële omgeving na te bootsen.