Sorry,you need to enable JavaScript to visit this website.
hamburger overlay

Van bankhangen naar sporten met diabetes type 1

 

Sporten en diabetes. Er zijn al veel blogs over geschreven. Die blogs inspireerden mij om actiever te worden. Toch vond ik sporten met diabetes lange tijd een hele grote opgave. Iedereen met diabetes heeft weleens een flinke hypo gehad na een workout en iedereen met diabetes zal wel eens denken ‘Waarom sport ik nog? Wat een gedoe!’. Ik in ieder geval wel. Voor een lange tijd heb ik niet gesport, omdat ik het zo lastig vond om hypo’s en hypers te voorkomen. Maar zoals we allemaal weten: sporten is ontzettend gezond! Het verbetert je conditie, je lichaam wordt sterker en je mentale gezondheid kan er enorm veel baat bij hebben. Het werd dus hoog tijd voor mij om van de bank af te komen en te gaan sporten. Hoe ik dat heb aangepakt, lees je in deze blog.

Stap 1: Welke sport vind ik leuk?

Natuurlijk is sporten gezond, maar dat is voor mij niet genoeg motivatie om het te gaan doen. Als ik ga hardlopen en dan ook nog eens keihard mijn best moet doen voor mijn bloedsuikers, dan rent mijn motivatie keihard de deur uit. De sport die ik beoefen, moet het dus wel waard zijn. Na het vasthouden van mijn oude hockeystick, een balletje trappen, dansjes doen in de woonkamer en meer, besloot ik voor twee activiteiten te kiezen: YouTube workouts & wandelen.

Stap 2: De eerste workouts

De eerste YouTube workout die ik deed, ging verrassend goed. Ik deed mee met een dansroutine en vond het superleuk. Ik at van tevoren een banaan en ging los! 30 minuten door de woonkamer huppelen en springen. Een uur na de workout kreeg ik toch een dikke vette hypo en werd ik misselijk. Balen, maar de workout was wel leuk!

Wandelen deed ik al vaker, omdat ik het heerlijk vind om lekker buiten te zijn en te genieten van de natuur. Mijn nieuw doel was om lange afstand wandelingen te doen. Ik trok mijn wandelschoenen aan en daar ging ik! Ik merkte na de eerste wandelingen dat mijn basaal een beetje omlaag kan en dat halverwege een Nakd-reep wegwerken een goed idee is.

Stap 3: Bellen met mijn diëtist

Omdat ik me vooral na de intensieve YouTube workout niet lekker voelde, nam ik contact op met mijn diëtist. Ik vroeg haar: “Wat kan ik nou het beste eten voor, tijdens en na een workout?”. We hebben er een half uurtje over gekletst. Wat bleek? Ik heb per 15 minuten die ik sport, 15 gram koolhydraten nodig als brandstof voor mijn lichaam. Nu eet ik voor het sporten nog steeds een banaan en na elke 15 minuten drink ik een paar grote slokken AA-drink ISO-Lemon. Let op: dit heb ik uitvoerig besproken met mijn diëtist en op basis van mijn energiebehoefte, gewicht en bloedsuikers uitgerekend. Ben jij benieuwd wat voor jou goed gaat werken? Dan adviseer ik je jouw diëtist te bellen of mailen!

En sporten maar!

Inmiddels doe ik zo’n twee keer per week een leuke YouTube workout. Ik zoek op YouTube naar ‘dance workout’ of ‘beginners workout’ en er komen genoeg leuke opties voorbij. Daarnaast wandel ik veel in het weekend en tijdens de lunchpauze op het werk. Zo kom ik aan mijn beweging.

Liefs,

Myrthe

 

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang meer nieuws over diabetes.

 

Related Articles

Share

Filed under: