Sorry,you need to enable JavaScript to visit this website.
hamburger overlay

Je staat er niet alleen voor

 

Niemand hoeft er alleen voor te staan. Of je nu diabetes hebt of mantelzorger bent, het is belangrijk dat je beschikt over mogelijkheden voor emotionele ondersteuning. Als je weet bij wie je voor ondersteuning terecht kan, dan zal dat je leven een stuk gemakkelijker maken.

Zoek andere mensen met diabetes

Er is bijna niets wat meer troost biedt dan praten met iemand die je begrijpt als je diabetes hebt of geconfronteerd wordt met de diagnose type 1 of type 2 diabetes. Als je niemand met diabetes in je omgeving hebt die deze rol kan vervullen, ga dan op zoek naar een diabetesgroep bij je in de buurt of online. Wat heb je te verliezen? Als je een groep niet leuk vindt, ga je op zoek naar een andere groep, totdat het klikt.

Word lid van de DOC

DOC is de Diabetes Online Community, een bron van inspiratie en ondersteuning, volledig online. Er zijn tientallen mogelijkheden: forums, privégroepen, sociale media, blogs … Overal vind je mensen met diabetes online. Je kan privégroepen zoeken op sociale media sites zoals Facebook.

Ken je team van zorgverleners

Je hebt samen met je zorgverleners een zorgplan opgesteld voor uw diabetescontrole, dus laat deze gezamenlijke inspanning niet zomaar onbenut. Bespreek met wie je contact kan opnemen als je vragen hebt over je gezondheid.

Schakel de school van je kind in

Als je kind diabetes heeft, zorg er dan voor je eigen gemoedsrust voor dat er een team van verzorgers is. Vraag de directeur om een bijeenkomst te regelen met jou en alle anderen die op de hoogte moeten zijn van de behoeften van je kind als gevolg van zijn diabetes. Het project Kids and Diabetes in Schools (KiDS) is een waardevolle bron van informatie over het creëren van een ondersteunende omgeving op school. Download het informatiepakket  met aparte rubrieken voor leerkrachten, ouders van kinderen met diabetes, kinderen met diabetes en ouders in het algemeen. Het pakket is verkrijgbaar in 8 talen. Het is gratis en kan bij elke informatiebijeenkomst op school gebruikt worden.

Daarnaast is het goed om met de zorgverlener te bespreken hoe de schooldag correct hoort te verlopen. Vervolgens zorg je ervoor dat de school weet wat de dagelijkse behandeling van je kind inhoudt. Laat je vooral niet ontmoedigen. De leercurves zijn hoog tijdens de eerste weken maar daar is niets mis mee.

Informeer je familie en vrienden

Leven met diabetes betekent dat je anderen in je omgeving die geen diabetes hebben daarover moet informeren. Je hebt misschien het gevoel dat het geen nut heeft, maar blijf informeren, zeg wat je te zeggen hebt en wees duidelijk over welke hulp je wel of niet kunt gebruiken. Na verloop van tijd zal iedereen het wel begrijpen. En als er ooit een noodgeval optreedt, dan weten ze wat ze moeten doen.