Sorry,you need to enable JavaScript to visit this website.
hamburger overlay

Een mindere dag? Vooruitkijken helpt.

 

Iedereen met diabetes heeft goede en mindere dagen; dagen waarop de bloedglucosewaarden binnen de grenzen blijven en dagen waarop dat gewoon niet wil lukken. Bij een mindere dag, kan je het volgende proberen.

Alles begint bij het perspectief

Verander je perspectief, verander je leven. Als je diabetes bekijkt als iets waar je invloed op kan hebben, als een mogelijkheid om bij te leren over jouw gezondheid, dan heb je de belangrijkste stap naar een betere dag en een gezonder leven al gezet. Blijf lachen! Humor helpt om alledaagse dingen vanuit een nieuw perspectief te bekijken. Daarom kan humor stress verlichten: je wordt uit je huidige gemoedstoestand gehaald, ook al is het maar voor even.

Blijf vooruitkijken

Niemand is perfect en er zijn veel hindernissen op de weg waar iedereen met diabetes, écht iedereen, uiteindelijk mee geconfronteerd wordt. Of het nu gaat om overcompensatie van een lage bloedglucose, om het over- of onderschatten van het aantal koolhydraten in je maaltijd of om een vraag die je vergeet te stellen aan je arts, je bent niet de enige! Belangrijk is dat je vooruit blijft kijken en de rest van je dag om te buigen naar iets positiefs.

Je hebt stress

Als je al een mindere dag hebt, kan stress je bloedglucose verhogen.1 Aangezien we stress niet volledig kunnen onderdrukken, moeten we stress proberen te beheersen. Let eens op hoe stress je lichaam en geest beïnvloed. Begin met ontspannen door even te stoppen met de activiteit die je stress veroorzaakt, al is het maar voor 5 minuutjes. Probeer paar kleine dingen in je leven te veranderen, die de stress die je vandaag ervaart kunnen verminderen.

Je bent emotioneel

Als je bloedglucose teveel schommelt dan heeft dit invloed op je gemoedstoestand. Om te beginnen pak je best je hoge of lage bloedglucose aan. Probeer wat rust te vinden, ga even wandelen, neem een douche of bad, bel een vriend(in) en lucht je hart eens. Doe iets wat je leuk vindt zoals muziek beluisteren of een lijst maken van dingen waar je dankbaar voor bent.

Spreken over depressieve gevoelens

Iedereen heeft wel eens een dipje, maar een depressie is toch nog iets anders. Somberheid, verdriet, angst − dat zijn normale menselijke emoties die een tijdje aanhouden en uiteindelijk weer verdwijnen. Depressie is echter een ziekte die intense gevoelens van somberheid, verdriet of angst veroorzaakt die maar niet overgaan. Je arts of diabetesverpleegkundige zal misschien niet herkennen dat je depressief bent. Als je denkt dat je dat wel bent, vraag dan om hulp. Deze eerste stap kan heel moeilijk zijn, maar het is de enige manier waarop je kan beginnen begrijpen welke gevoelens je precies hebt, hoe ze je gezondheid beïnvloeden en wat je ertegen kan doen.2

Meer bewegen

Actief blijven is een van de pijlers van een goed diabetesbeheer. Als je boos of angstig bent, kan je ook opknappen van een wandelingetje. Dit geeft afleiding van je zorgen, maakt endorfine vrij, verlaagt je bloedglucose en je zal merken dat het je helpt ’s nachts beter te slapen.

Zoek een plaatselijke lotgenotengroep

Omring je met mensen die je op de lange termijn kunnen helpen, geestelijk en/of lichamelijk. Vrienden en familie houden van je, maar mensen ontmoeten met dezelfde ervaringen en zorgen is ook heel bijzonder.

Wees je beste vriend

Soms moet je voor jezelf opkomen en eisen dat er rekening wordt gehouden met jouw behoeften − op het werk, thuis of zelfs onder vrienden. Laat mensen niet in het ongewisse over je leven met diabetes. Bereid antwoorden voor op vaak voorkomende vragen (bijvoorbeeld: Mag je nooit meer suiker eten?), zodat iedereen om je heen weet wat diabetes betekent en inhoudt.

Geluk op lange termijn

Het is mogelijk om met diabetes een lang en gelukkig leven te leiden, ondanks de vele ups en downs die je kan tegenkomen. Je zal door de jaren heen vaak met vallen en opstaan wijzer worden, maar alle nieuwe informatie over hoe je jouw diabetes beter kan beheren, draagt bij aan jouw gemak en veiligheid. Werk hiervoor samen met je zorgverlener. Alles telt. Na verloop van tijd zal je gaan beseffen dat de “Dat kan ik niet” is veranderd in een “Dat kan ik”, ongeacht de omstandigheden en de dag.

References

1 International Diabetes Foundation. Type 2 Diabetes and Stress. Beschikbaar op: https://www.idf.org/sites/default/files/attachments/article_108_en.pdf Geraadpleegd op 30 juni 2015.

2International Diabetes Federation. Diabetes education module 1.2, 2011: Self Management Education. Beschikbaar op: https://www.idf.org/education/resources/modules-2011/download Geraadpleegd op 30 juni 2015.