Fit tijdens de feestdagen
Gezonde voeding
Als persoon met diabetes maakt u elke dag belangrijke beslissingen over uw voeding. Wat u eet, heeft een grotere invloed op uw bloedglucose dan wat u doet.
Door het plannen van uw maaltijden brengt u elke dag tot een goed einde. Met een maaltijdplan kan u bewust keuzes maken wanneer u thuis eet, boodschappen gaat doen of uit eten gaat. Door samen te werken met uw professionele zorgverlener en door te leren omgaan met voeding en de effecten van voedsel op bloedglucose, kan u van het maaltijdplannen een leuke ervaring maken.
De meeste voeding wordt omgezet in suiker (of glucose) alvorens in de bloedstroom opgenomen te worden. Insuline helpt de glucose vervoeren van de bloedstroom naar de cellen en van uw hersenen naar uw spieren waar het als energie wordt gebruikt. Zonder insuline, die de cellen openen om glucose op te nemen, krijgt uw lichaam niet de voeding die het nodig heeft en de overtollige glucose blijft in het bloed.
Wanneer u eet, voorziet u uw lichaam van brandstof. Daarom stijgt uw bloedglucose na het eten en dit is de reden waarom mensen met diabetes insuline gebruiken rond de etenstijden. De insuline verplaatst de glucose van het bloed naar de cellen waar het gebruikt kan worden.
Het plannen van wat, wanneer en hoeveel u eet is een hoofdonderdeel om uw bloedglucosewaarden stabiel te houden.
Uw diabetes ook onder controle tijdens de feestdagen
Dit seizoen is de verleiding groot om te zwichten voor al het lekkere eten en de drank die je tijdens bezoekjes aan vrienden en familie aangeboden krijgt. Jouw diabetes of dat van je kind hoeft het plezier daarom niet te bederven. Hier vind je een paar goede voornemens die je kan volgen terwijl je van feestmenu naar nieuwjaarsreceptie dartelt.
- Er zijn heel wat feesttradities, maar dat betekent niet dat je daar geen eigen interpretatie aan kan geven. Neem zelf het initiatief om een gezonde traditie te introduceren zoals een diabetesvriendelijk dessert of een feestelijk spelletje verstoppertje na het kerstdiner.
- Voorzie tijd voor beweging, zelfs als je drukke programma daar minder gelegenheid toe biedt. Het is geen ramp als een fitnessbeurt moet sneuvelen voor een jacht op de laatste cadeautjes, maar maak ’s avonds dan bijvoorbeeld nog even tijd voor een gezonde wandeling.
- Vraag vooraf na wat er op het menu staat en stel voor om zelf een paar gangen te voorzien die jij probleemloos mag eten.
- Zet ook andere activiteiten op het programma dan aan tafel zitten op familiebijeenkomsten. Ga buiten een spelletje tikkertje spelen, maak een lange wandeling of doe samen aan vrijwilligerswerk. Zo lang je maar geen vijf uur lang onophoudelijk aan de knabbels zit.
- Je porties in de gaten houden is nog belangrijker dan anders. Je krijgt natuurlijk niet alle dagen de kans om van een meergangenmaaltijd te genieten, maar daarom hoef je nog niet van alles een bord vol op te scheppen. Een gezond tussendoortje voor je naar een feestje of etentje gaat, helpt ook om de eetlust wat te remmen. Vergeet vooral ook niet voldoende water te drinken. Je hebt het drukker dan anders met boodschappen doen, naar feestjes gaan, koken, onderweg zijn of bezoek ontvangen, dus let erop dat je gehydrateerd blijft en sla geen maaltijden over.
- Plan vooraf waar je wel wil aan toegeven. Als je bijvoorbeeld weet dat je bij het dessert niet zal kunnen weerstaan aan de lekkerste tiramisu ter wereld zoals alleen jouw moeder die maakt, sla tijdens het hoofdgerecht de bereidingen over die te rijk zijn aan koolhydraten.
- Zeg gerust ‘nee, dank je’ als iemand voorstelt om je bord of glas bij te vullen. Dat is allesbehalve onbeleefd, het gaat tenslotte om je gezondheid en er is niets wat een grotere domper op de feestvreugde zou zetten dan je bloedglucose dat op hol slaat.
- Controleer wat vaker je bloedglucosewaarden. Veranderingen in je slaap-, eet- en bewegingspatroon kunnen je bloedglucose uit balans brengen, zeker als je daarbij ook meer snoept en drinkt dan gewoonlijk.