Wintersport en sneeuwpret
Wintersport houdt fit en doet echt deugd. Ook als u onervaren bent, beleeft u er plezier aan.
De hemel is blauw, ijskristallen glinsteren in de zon, sneeuw knarst onder uw voeten. Wintersport bezorgt u niet alleen een prachtige natuurbeleving. Met ski’s of sneeuwschoenen op pad gaan is ook prima voor uw gezondheid. Bewegen in de frisse lucht stimuleert de bloedsomloop en is een weldaad voor hart en bloedvaten. Vooral sporten zoals langlaufen en wandelen met sneeuwschoenen trainen de uithouding en hebben een positieve invloed op uw bloeddruk en bloedvetwaarden. Trainen activeert ook de vetverbranding en doet overtollig gewicht verdwijnen.
Geschikt voor iedereen
Anders dan skiën of snowboarden zijn langlauf en sneeuwschoenwandelen geschikt voor iedere leeftijd. Ook nieuwkomers in de wintersport kunnen ervan genieten. De techniek van het langlaufen is gemakkelijk te leren: gelijkmatig afdrukken en glijden in de sneeuw. Beginners kunnen een cursus volgen, om te vermijden dat ze verkeerde bewegingspatronen ontwikkelen. Langlaufen geldt als één van de gezondste sporten. Zo goed als alle spieren in ons lichaam worden aangesproken, en dankzij de geringe belasting sparen we onze gewrichten. Beginners kunnen beter tegen een langzamer tempo starten en eerst een effen stuk kiezen. Wie wat meer inspanning wil doen, neemt grotere passen (“longes”), glijdt sneller en drukt harder af met de stokken. Bij het langlaufen mag de belasting net zwaar genoeg zijn om nog een gesprek te kunnen voeren. Wie langlaufski’s wil kopen, kan het best naar de vakhandelaar gaan. De ski’s moeten worden afgestemd op uw gewicht en de stokken op uw lichaamslengte.
Een andere optimale training voor hart en bloedsomloop dat de laatste jaren steeds populairder geworden is, is sneeuwschoenwandelen. U kan niet alleen wandelen op aangelegde pistes maar ook genieten in de vrije natuur, en tegelijk uw gezondheid stimuleren. Sneeuwschoenen werden al 3.000 jaar geleden door Eskimo’s en indianen gebruikt om beter vooruit te komen in de sneeuw. De sneeuwschoen was oorspronkelijk een houten frame met ledervlechtwerk, maar vandaag trekken we modern schoeisel aan uit aluminium, bespannen met kunststof. De voet zit vooraan vast, de hiel kan vrij bewegen. Lopen gebeurt gelijkmatig gekruist, dus met het linkerbeen en de rechterarm naar voren en dan het rechterbeen en de linkerarm naar voren. De stokken zorgen mee voor uw veiligheid. Sneeuwschoenen zijn in veel sportzaken te koop, of u huurt ze op uw vakantiebestemming. Heel wat alpinismescholen bieden geleide tochten aan. Tochten zonder gids zijn alleen raadzaam voor ervaren sneeuwschoenlopers.
Goede uitrusting
Of u nu pas begint dan wel ervaren bent, een thermoskan met warme drank mag in uw rugzak niet ontbreken. Ook al voelt u geen dorst, het is belangrijk dat u zowat om de 30 minuten een drinkpauze inlast. Want bij sneeuwschoenwandelen en langlaufen gaat u al snel zweten, en in de droge winterlucht gaat ook via de ademhaling veel vocht verloren. De lichamelijke belasting heeft ook zijn effect op de stofwisseling. Daarom kan u het best voor, tijdens en na de tocht uw bloedglucose meten. Een voorraadje snacks met mueslirepen, bananen, noten en druivensuiker dient als noodrantsoen aan koolhydraten en energiebron voor tussendoor.
En dan de kleding. Het laagjesprincipe lijkt prima te werken: meerdere lagen met thermisch ondergoed, daarover een fleecetrui en een wind- en waterdichte anorak beschermen u tegen wind, sneeuw en kou. Bij de uitrusting horen ook weerbestendige handschoenen, een hoofddeksel, sportkousen en een goede skibril tegen sneeuwblindheid. Om uw bloedglucosemeter, strips, prikker en insuline niet aan te veel koude bloot te stellen, kan u ze het best zo dicht mogelijk bij uw lichaam dragen. Meten doet u best op een plek uit de wind.
Goede voorbereiding
Uiterlijk twee maanden voordat u op wintersportvakantie vertrekt, begint u uw spieren en gewrichten voor te bereiden op de ongewone belasting. Een ondermaatse conditie en oververmoeide spieren zijn de frequentste oorzaken van ongevallen bij wintersport. Skigymnastiek versterkt vooral de rug- en beenspieren en bevordert uithouding en coördinatie. De eerste dagen op de skilatten of sneeuwschoenen legt u het tempo best niet te hoog. U kan beter langzaam beginnen en de inspanningen elke dag een beetje opbouwen. Als u goed bent voorbereid en u zich niet meteen overbelast, kan u op een gezonde manier van uw wintersportvakantie genieten.
Insuline beschermen tegen de kou
Bij temperaturen onder 4°C kan insuline zijn werking verliezen. Het vlokt uit (coaguleert) en wordt troebel. Tijdens het wintersporten draagt u uw insuline dus best dicht bij uw lichaam, in de binnenzak van uw jas of in een zakje onder uw trui.