Sorry,you need to enable JavaScript to visit this website.
hamburger overlay

Op gesprek bij je zorgverlener

 

Of je nu al jaren diabetes hebt of net de diagnose hebt gekregen, blijven communiceren met je behandelteam is het beste wat je kunt doen. Als overleg met je arts of diabetesverpleegkundige je zenuwachtig maakt, zijn er enkele goede redenen om deze angst te overwinnen. Minder communicatie leidt tot een toename van stress, angst en mogelijke depressie. Natuurlijk leidt dit ook onvermijdelijk tot een minder frequente en succesvolle diabetescontrole.1

Aangezien bewezen is dat communiceren met je zorgverlener goed is voor je gezondheid, volgen hier enkele richtlijnen voor de inleiding en de voortzetting van het gesprek.

Weet wie er deel uitmaakt van je behandelteam.

Als je de mensen die betrokken zijn bij de zorg voor jouw gezondheid nog niet kent, leer ze dan kennen. Je behandelteam kan uit de volgende personen bestaan:

 • Huisarts
 • Apotheker
 • Diabetesverpleegkundige
 • Diëtist
 • Endocrinoloog
 • Oogarts
 • Psycholoog
 • Podoloog

Misschien hoef je niet bij iedereen op de lijst op controle te komen, maar het is goed te weten waar je terecht kunt als je specifieke vragen hebt.

Je mag meepraten als het om jouw gezondheid gaat.

Het belangrijkste lid in jouw team van behandelaars ben je zelf! Behalve dat jij er alles aan doet om je diabetes elke dag weer te controleren, betekent dit dat je ook inspraak hebt in de behandeling. In feite moet je zorgverlener je uitleggen wat jouw diagnose inhoudt en welke opties je hebt voor de behandeling, zodat je een goede beslissing kunt nemen ten aanzien van jouw gezondheid. De Wereldgezondheidsorganisatie geeft een goed overzicht van de benodigde informatie, met inbegrip van de behandelingen waarvoor een schriftelijke toestemming vereist is (zoals chirurgie) en wat je kunt verwachten van je zorgverlener.2

Wat wil je allemaal weten?

Soms zijn medische details te veel van het goede of intimiderend. Als je denkt dat je deze details niet meteen wilt weten, zeg dat dan tegen je arts of diabetesverpleegkundige. Zorg ervoor dat je de juiste balans vindt tussen wat je wilt weten en wat je moet weten om jouw diabetes met succes te kunnen controleren. Als je het geruststellend vindt om alle klinische details te kennen en als je denkt dat je dan meer controle hebt over de situatie, vertel dat dan ook aan je arts.

Weet wat je moet bespreken en vragen.

Je zult waarschijnlijk algemene vragen hebben die je je zorgverlener wilt stellen als je hem/haar bezoekt − nieuwe symptomen, wijzigingen in je behandeling enz. Die vragen kun je het beste meteen stellen. Denk eraan dat je ook vragen stelt over zaken die gevoelig liggen en over alle andere kwesties die voor jou belangrijk zijn. Als je besloten hebt om alternatieve geneesmiddelen of behandelingen aan je behandelingsschema toe te voegen, bespreek dit dan ook open en eerlijk met jouw team. Deze gesprekken zijn voor een goed doel: jouw gezondheid!

Weet je alles over jouw medische tests?

Het is belangrijk dat je de medische tests laat doen waar je zorgverlener om vraagt. Maar stel er ook vragen over. Enkele vragen die je kunt stellen:

 • Moet je voorafgaand aan de test iets doen?
 • Wat meet de test?
 • Welke invloed heeft de test op eventuele wijzigingen van je behandeling?
 • Zijn er risico’s aan de test verbonden?
 • Hoe krijg je informatie over de resultaten?

Weet wat je moet doen voor en na je afspraak.

Als je weet dat er kwesties zijn die je met je zorgverlener wilt bespreken, zet dan vooraf je vragen op papier. Als je de vragen noteert en deze lijst meebrengt naar de afspraak, dan kun je vermijden dat je te veel afdwaalt tijdens het gesprek en weet je zeker dat je alle informatie krijgt die je nodig hebt. Aarzel niet om na de afspraak nog vragen te stellen over je behandeling als dat nodig is. Als je bijvoorbeeld testresultaten hebt ontvangen die je niet begrijpt, bel dan gewoon even.

Problemen om met jouw behandelaar te spreken?

Ja, artsen hebben het druk, maar ze zijn er om je te helpen en er is geen reden waarom je noodzakelijke vragen over jouw gezondheid zou uitstellen of weglaten. Als je van je arts geen duidelijk antwoord krijgt over een onderwerp, zeg dan bijvoorbeeld “Ik begrijp dit niet. Kunt u me dat in het kort uitleggen?” Als je zorgverlener geen tijd heeft voor een gesprek, stel dan voor een afspraak te maken voor een telefoongesprek om je problemen te bespreken. Een  een vriend of familielid die meer over diabetes weet, kan je ook helpen door met je mee te gaan naar medische afspraken. Geef niet op als het gaat om informatie die je nodig hebt.

References

1 Diabetes Care. Look Who’s (Not) Talking: Diabetic patients’ willingness to discuss self-care with physicians. Beschikbaar op: https://care.diabetesjournals.org/content/35/7/1466.short?rss=1 Geraadpleegd op 30 juni 2015.

2 World Health Organization. The Process of Seeking Informed Consent. Beschikbaar op: https://www.who.int/rpc/research_ethics/Process_seeking_IF_printing2.pdf Geraadpleegd op 30 juni 2015.