Sorry,you need to enable JavaScript to visit this website.
hamburger overlay

Hier komt de zon

 

Het is eindelijk heerlijk warm buiten: tijd om alles los te laten en op vakantie te gaan, een picknick te organiseren of te luieren aan het zwembad. Volop genieten dus!

Hieronder volgen een aantal tips om deze zomer genoeg vitamine Zon binnen te krijgen.

Creëer je eigen oase

Na al die maanden winterslaap kan je nu eindelijk weer van je zonneterras of achtertuin gaan genieten! Aangezien je veel tijd buiten zult doorbrengen, is het wellicht een goed idee om je buitenruimte volledig naar je wensen in te richten. Plant heerlijk geurende bloemen, leg een hangende tuin aan en kweek je eigen groenten, bevestig je hangmat en kijk ’s nachts naar de hemel, word ’s morgens wakker door het gezang van de vogeltjes … laat je verbeelding de vrije loop. Er is maar een ding waar je rekening mee moet houden: luie avondjes op het zonneterras gaan vaak gepaard met snacks en alcoholische dranken, die beide calorierijk zijn en je bloedglucose snel kunnen doen stijgen. Zorg er dus voor dat je niet overdrijft!

Geef je wereld kleur

Nee, we bedoelen niet dat je moet gaan zonnebaden … we hebben het over seizoensgroenten en -fruit! De zomer is de beste periode om van verse, lokale producten te genieten voor een gunstige prijs. Gelukkig kunnen groenten en fruit je ook helpen om je diabetes onder controle te houden: doordat ze rijk zijn aan vezels vertragen ze de suikeropname, verlagen ze het cholesterolgehalte en helpen ze de bloeddruk te reguleren.

Sta op en ga aan de slag!

We kennen allemaal de gangbare smoesjes in de winter: het is ijskoud, de stoepen zijn bevroren, enzovoort. Maar in de zomer smelten dergelijke smoesjes als sneeuw voor de zon, want dan zijn er genoeg mogelijkheden om buiten te bewegen. Nog niet overtuigd? Hier komt een ander argument: lichaamsbeweging geeft je energie, vermindert je stress, helpt je insulineresistentie te verlagen en je diabetes onder controle te houden. Ben je er klaar voor? Start!

En het allerbelangrijkste: geniet!

Wanneer de herfst weer in aantocht is, gebeurt het maar al te vaak dat we er spijt van hebben dat we niet vaker naar buiten zijn gegaan om van de zomer te genieten. Laten we het dit jaar anders aanpakken! Waarom niet op pad gaan om je provincie, regio of misschien zelfs je eigen stad (opnieuw) te verkennen? Een nieuwe hobby beginnen? Een paar zomerfestivals bijwonen? Een nationaal park bezoeken? De mogelijkheden zijn haast eindeloos: grijp je kans en geniet met volle teugen!

References

Diabetes Health, “Summer Eating Tips for People with Diabetes”: http://diabeteshealth.com/read/2012/04/23/7507/summer-eating-tips-for-people-with-diabetes--/. Geraadpleegd op 24 maart 2014.

Diabetes Health, “Suggestions for Safe and Healthy Summer Eating”: https://diabeteshealth.com/read/2005/08/01/4330/suggestions-for-safe-and-healthy-summer-eating/. Geraadpleegd op 24 maart 2014.