Sorry,you need to enable JavaScript to visit this website.
hamburger overlay

Van orale diabetesmedicatie naar insuline

 

Heeft je zorgverlener je over insuline gesproken? Bij veel mensen kan dit gemengde gevoelens of vragen oproepen, die vaak gebaseerd zijn op fabels en dus niets te maken hebben met de waarheid. Hier volgen 5 dingen om te onthouden.

  1. Diabetes is een insulineprobleem, geen suikerprobleem. Suiker veroorzaakt immers geen diabetes. Mensen met type 2 diabetes produceren niet voldoende insuline of hun lichaam kan de insuline niet correct gebruiken, waardoor ze het voedsel dat ze innemen niet kunnen verwerken.1 Soms is er insuline nodig om een insulineprobleem te verhelpen.
  2. Overstappen op insuline is normaal voor de meeste mensen. Dat je insuline nodig hebt, betekent niet dat je diabetescontrole mislukt is. Diabetes is een progressieve ziekte en dat houdt in dat, ook al is je diabetescontrole perfect, je lichaam na verloop van tijd waarschijnlijk minder insuline produceert of het minder efficiënt gebruikt.2 Uiteindelijk is het dan vaak zo dat orale medicatie en andere opties de bloedglucosespiegel niet meer binnen de veilige grenzen kunnen houden.1 In feite begint de meerderheid van de mensen met type 2 diabetes binnen 5 tot 10 jaar na hun diagnose met insuline.3
  3. Andere medicatie voor type 2 diabetes is niet hetzelfde als insuline. Tabletten die je oraal inneemt en andere injecteerbare geneesmiddelen zijn geen insuline. Dit zijn eigenlijk middelen die je lichaam helpen de insuline te gebruiken die het lichaam zelf produceert. Insuline kan niet oraal worden ingenomen omdat het door de maag wordt afgebroken nog voordat het in de bloedbaan kan worden opgenomen. Daarom wordt insuline direct onder de huid geïnjecteerd.
  4. Insuline-injecties zijn minder pijnlijk dan je wellicht denkt. Niemand vindt injecties fijn, maar veel mensen zijn verbaasd als ze ontdekken dat het injecteren veel gemakkelijker is dan verwacht.1 En aangezien ook andere diabetesmedicatie via injecties wordt toegediend, is het heel goed mogelijk dat je je al meer op je gemak voelt met injecteren.
  5. Insuline is niet de oorzaak van problemen met je voeten, ogen en andere lichaamsdelen. Misschien heb je gehoord dat iemand met insuline is begonnen en daarna problemen kreeg met zijn ogen of voeten. Geen reden voor paniek: insuline is niet de oorzaak van het probleem. Eigenlijk hadden deze gezondheidsproblemen vaak voorkomen of vertraagd kunnen worden als de persoon in kwestie eerder met insuline was gestart.1

Veel mensen vinden dat de overschakeling op insuline een positief effect heeft. Want een betere bloedglucosecontrole leidt uiteindelijk tot meer energie en een beter algemeen welzijn.1 Dus jawel, je leven kan erdoor veranderen, maar dan eerder in positieve zin.

References

1American Diabetes Association. Insulin myths and facts. Clinical Diabetes. 2007;25:39-40. Beschikbaar op: http://clinical.diabetesjournals.org/content/25/1/39.full.pdf. Geraadpleegd op 30 juni 2015.

2American Diabetes Association. Standards of medical care in diabetes—2015 [position statement]. Diabetes Care. 2015;33(1): S4-S93. Beschikbaar op: http://care.diabetesjournals.org/content/suppl/2014/12/23/38.Supplement_.... Geraadpleegd op 30 juni 2015.

3International Diabetes Federation. Diabetes education modules 2011: clinical monitoring. Beschikbaar op: http://www.idf.org/education/resources/modules-2011/download. Geraadpleegd op 30 juni 2015.

Share

Filed under: