Sorry,you need to enable JavaScript to visit this website.
hamburger overlay

Geavanceerde eigenschappen van de insulinepomp

De huidige insulinepompen kunnen insuline afgeven bijna net zoals een natuurlijke, gezonde pancreas dat doet. Met instellingen voor langdurige, uitgebreide maaltijden en lichamelijke activiteit kan je je lichaam de benodigde insuline toedienen wanneer je die nodig hebt. Denk je dat je er klaar voor bent? Neem contact op met je zorgvelener als je volgende eigenschappen zelf wilt gebruiken.

  • Nauwkeurige basale dosering per uur. We hebben het over een continue dosering insuline, maar eigenlijk kan je samen met je zorgverlener een basale dosering instellen die overdag en ’s nachts varieert. Je kan bijvoorbeeld je basale dosering voor vroeg in de ochtend verhogen om een hoge hormoonafgifte voor het aanbreken van de dag tegen te gaan of de dosering ’s middags, wanneer je misschien minder insuline nodig hebt, verlagen. Je kan ook verschillende profielen instellen voor werkdagen en vrije dagen, wanneer je activiteitsniveau waarschijnlijk verandert.1
  • Tijdelijke basale doseringen. Als je heel actief bent, heb je misschien minder insuline nodig. Ben je ziek? Misschien heb je dan wel meer nodig. Door tijdelijke basale doseringen in te stellen kan je je dosis insuline voor een bepaalde tijd verhogen of verlagen, zodat de dosering precies overeenkomt met wat er al dan niet op de planning staat. Je kan bijvoorbeeld tijdens een lange wandeling voor enkele uren je insuline verlagen tot 20 % of 50 % van je normale dosering, zodat je bloedglucose niet te laag wordt.
  • Vertraagde  bolus. Een standaardbolus houdt in dat de totale hoeveelheid insuline in een keer wordt afgegeven op basis van het voedsel dat je gaat eten, terwijl een vertraagde bolus de extra hoeveelheid insuline voor deze maaltijd over een langere periode verspreidt afgeeft. Een huwelijksfeest in de familie? Een uitgebreid avondmaal met vrienden in de stad? Een vertraagde bolus van 4 of 5 uur is de beste keuze voor een langdurige maaltijd.
  • Combinatie van een standaard- en een vertraagde bolus: de multiwavebolus. Deze optie levert een snelle bolus, gevolgd door een tragere, gestage insulineafgifte. Dit kan de perfecte oplossing zijn voor een vetrijke, eiwitrijke maaltijd, wanneer koolhydraten er wellicht langer over doen om in je lichaam te worden opgenomen.1

Weten hoe je de diverse basale en bolusopties kan afstemmen op je persoonlijke behoefte is een van de belangrijkste voordelen van het gebruik van een insulinepomp − en een heel goede manier om je bloedglucose strakker te gaan controleren, terwijl je de vrijheid hebt om te genieten van alles wat er op je pad komt. Bespreek de mogelijkheden met je zorgverlener.

References

1Greater Glasgow and Clyde Children’s Diabetes Service. Insulin pump therapy management guidelines. Beschikbaar op: http://www.diabetes-scotland.org/ggc/documents/pdf_files/2014030101%20In.... Geraadpleegd op 27 september 2016.

Share

Filed under: